Спринцювання при циститі

сечовий міхур з бактеріями та спринцівка

Наші бабусі боролися із запаленням сечового міхура, або циститу, за допомогою домашніх засобів. Насамперед вони робили вагінальне спринцювання содою при циститі. Це допомагає відновити рН піхви та перемогти захворювання. Проте лікарі стверджують, що такий метод загострює перебіг інфекції та може викликати проблеми зі здоров’ям

Спринцювання при циститі: можна, якщо лікар дозволяє

Згідно зі статистикою, до спринцювання вдаються від 15 до 44% жінок, особливо при циститі. Заведено вважати, що такий спосіб лікування не тільки найефективніший, а й безпечніший. З цією метою часто використовують перманганат калію, або марганцівку, та перекис водню.

Спринцювання марганцівкою при циститі. Перманганат калію, або марганцівка, має протимікробну дію і зменшує ризик запалення.

Для процедури приготуйте 1 л слабкого розчину марганцівки й за допомогою спринцівки введіть його в піхву. Після цього відпочиньте 20–25 хв. Курс 10–12 спринцювань.

Тривале спринцювання марганцівкою при циститі може спричинити сухість та подразнення слизової оболонки сечового міхура, що може загострити симптоми захворювання.

Крім того, використання марганцівки може призвести до фарбування сечі в рожевий або фіолетовий колір, що може ускладнити діагностику причин захворювання. А сильний розчин може спричинити появу кровотечі та навіть переривання вагітності.

Спринцювання перекисом водню при циститі також потребує обережності. Неправильне використання перекису водню може призвести до опіків та інших неприємних наслідків. Однак спринцювання розчином на основі перекису водню допомагає очистити піхву від патогенних мікроорганізмів та покращити її мікрофлору. Якщо лікар рекомендує спринцювання перекисом водню при циститі, дотримуйтесь його рекомендацій. Це допоможе уникнути побічних дій.

  • Використовуйте 3% розчин перекису водню. Приготуйте 1 л розчину (на 1 літр води — 2 ст. л. перекису). Можна додати 2–3 краплі екстракту кори дуба або олії чайного дерева.
  • За допомогою спринцівки окропіть піхву отриманим розчином.
  • Робіть процедури щодня. Курс — тиждень.

Якщо під час процедури ви відчули неприємні відчуття, припиніть її та зверніться до лікаря.

Як лікувати цистит содою

Сода залишається найпопулярнішим домашнім засобом, який використовується для пом’якшення симптомів циститу, таких як печіння при сечовипусканні.

Позитивний ефект соди при циститі пов’язаний із її здатністю змінювати pH рівень сечі, що може зменшити кількість хвороботворних бактерій, які викликають інфекцію у сечовому міхурі. А содовий розчин сприяє частому сечовипусканню, що дозволяє очистити сечовий міхур.

Однак якщо розчин соди дуже концентрований, це можна травмувати уретру. З іншого боку, сода при циститі не є основним засобом терапії. Для одужання необхідно пройти комплексне лікування, яке може передбачає приймання антибіотиків та інших медикаментів.

Якщо лікар схвалює використання соди як додаткового методу лікування, то можна застосовувати її для полегшення симптомів. З цією метою содовий розчин використовують як перорально, так і для проведення спринцювання.

Содовий розчин при циститі перорально. Розведіть 1 ч. л. харчової соди на 1 склянці теплої води. Отриманий розчин пийте двічі-тричі на день. Це допоможе вимити бактерії із сечового міхура.

Содовий розчин при циститі для спринцювання допоможе пом’якшити симптоми та зменшити запалення сечового міхура. Однак застосовувати його потрібно обережно.

1 ч. л. харчової соди розчиніть у 1 л теплої води. Отриманим розчином наповніть спринцівку, кухоль Есмарха або грілку, після чого введіть у піхву та оросіть її. Для спринцювання необхідно підняти таз та утримувати його у такому положенні 2–3 хв. Це не дозволить відразу витекти рідині. Після спринцювання краще полежати 15 хв. Для посилення ефекту можна випити антибіотик. Повторіть процедуру двічі-тричі до покращення стану.

Підмивання содою при циститі вважається більш щадним методом лікування, ніж спринцювання. Воно допоможе пом’якшити симптоми та зменшити запалення сечового міхура.

Содові ванни при циститі. Для проведення у 2 л теплої кип’яченої води розведіть 2 ст. л. харчової соди. Отриманий розчин вилийте в миску, сядьте над нею зверху та накрийтеся рушником. Сидіти в розчині потрібно, поки вода не охолоне. Тривалість процедури не повинна перевищувати 20 хв.

Цей вид лікування содою лікарі вважають одним із небезпечних, оскільки він може збільшити ризик зараження сечових шляхів та посилити запалення сечового міхура.

Чим небезпечне спринцювання при циститі

На думку експертів Американського коледжу акушерів та гінекологів (ACOG), слід уникати спринцювання. Кислотність піхви природно контролює бактерії. Достатньо вимити вульву зовні теплою водою та м’яким милом, щоб вона була чистою. Але якщо з’явилася інфекція, така як цистит, необхідно звернутися до лікаря та пройти курс рекомендованої ним терапії.

Спринцювання при циститі

Порушує вагінальну флору, що сприяє зростанню бактерій, які спричиняють інфекцію. Згідно з дослідженням, жінки, які припинили спринцювання, рідше мали бактеріальний вагіноз.

Збільшує ризик розвитку запальних захворювань органів малого таза — матки, фаллопієвих труб та яєчників — на 73%.

Збільшує ризик розвитку позаматкової вагітності на 76%.

Сприяє появі раку шийки матки.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама