Як сон впливає на здоров’я мозку

Сон займає значну частину нашого життя. За середньої тривалості життя у 76 років, 25 років ми проведемо уві сні. Вчені Національного інституту неврологічних розладів та інсульту (NINDS) нагадують, що повноцінний сон необхідний для здоров’ю мозку. Навіть одна безсонна ніч може призвести до зниження ефективності мислення та дій.

Сон складається з двох основних фаз: фази швидкого сну (REM) та фази повільного сну. Кожна з них має свої характеристики та пов’язана з різними аспектами мозкової активності.

Фаза швидкого сну (REM) характеризується високою активністю мозкових хвиль. Саме тоді людина бачить яскраві сни. Таламус — велика маса сірої речовини, розташована в середині мозку, — відіграє ключову роль у передачі образів, звуків та відчуттів, які ми переживаємо під час сновидінь.

Згідно з дослідженням фахівців Лікарні Джонса Хопкінса (Johns Hopkins Medicine), на фазу швидкого сну впливає нейротрансмітер ацетилхолін — хімічна речовина, яка різко підвищується під час неспання. Він допомагає запам’ятати та обробити отриману інформацію напередодні сну. Ось чому вечірні заняття є ефективнішими, ніж денні.

Коли ми засинаємо, мозок відчуває патерн мозкових хвиль, відомих як веретена хребта. Вважається, що вони відіграють роль у навчанні та інтеграції нових спогадів.

Крім того, під час сну мозок омивається спинномозковою рідиною. Цей процес може мати значення для виявлення вікових та неврологічних розладів, пов’язаних з порушенням сну, таких як аутизм та хвороба Альцгеймера.

Дослідження в області сну та мозкової активності продовжуються, і нові відкриття можуть призвести до більш глибокого розуміння важливості сну для здоров’я мозку та організму загалом.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама