Алергія на мед

Алергія на мед – дуже невтішний діагноз, оскільки йдеться про улюблений багатьма солодкий продукт. До того ж дуже і дуже корисний. Що тільки не допомагає лікувати мед! І застуду, і анемію, і захворювання серцево-судинної системи та багато іншого. А чудові смакові якості роблять його просто незамінним у кулінарії та харчовій промисловості.

Тому, коли організм сигналізує про непереносимість корисного смаколика, з’являється маса неприємних відчуттів. Однак чи такий страшний мед як алерген?

Чи може бути алергія на мед

За різними даними, алергією на мед страждає 0,8-3% населення Землі. Але лікарі уточнюють, що найчастіше негативна реакція виникає не на сам продукт, а на пилок, який міститься в ньому. Навіть незначна концентрація цього подразника здатна викликати алергію у людей, які не переносять пилок. Їм слід уникати вживати мед, зібраний з рослини, на пилок якого є надмірна імунна відповідь.

Також у меді можуть бути залишки бджолиної отрути. Це означає, що продукт небезпечний для тих, хто хоч раз у житті зазнав алергічної реакції на укус бджоли.

Дослідження показали, що у 75% алергіків подразнення викликає мед кульбаби. Понад 50% чутливі до пилку айстрових – соняшника, амброзії, полину, ромашки, ехінацеї, жоржин та багатьох інших квітів. Також алергенним вважається мед, зібраний із білої акації та каштану. У 40% викликає сенсибілізацію отрута бджоли.

Алергія на мед: причини

Наявність домішок. При порушенні процесу збирання меду на пасіці в продукт потрапляє пилок та різного роду біологічні домішки, здатні викликати алергію.

Фальсифікат. У натуральному меді утворюються кристали (продукт зацукровується) через -1-3 місяці (залежно від виду). Найпоширеніший в Україні мед соняшнику – за два тижні. Недобросовісні продавці, щоб надати продукту привабливого янтарного зовнішнього вигляду, нагрівають його. У процесі нагрівання утворюється сильний канцероген – оксиметилфурфурол, здатний спровокувати алергічну реакцію. Алергенним зробити мед можуть підгодівлі бджіл цукром. Бджоли «на штучному вигодовуванні» вже не можуть виробляти гіпоалергенний мед, оскільки в них порушується природна ферментація.

Антибіотики. Непереносимість організму можуть спричинити також антибіотики, якими лікують бджіл. Препарати потрапляють у мед і можуть завдати шкоди здоров’ю людини.

Хімічні речовини. Якщо вулики обробляють хімією з порушенням правил і норм, існує ймовірність, що небезпечні речовини потраплять у мед і викликатимуть алергічну реакцію у чутливих людей.

Алергія на мед: симптоми

Алергічна реакція на солодкий продукт може мати різні прояви.

  • Найпоширеніша: подразнення та почервоніння шкіри, кропив’янка.
  • Дихальна система: з’являється чхання, кашель, задишка.
  • Шлунково-кишковий тракт: нудота, блювання, метеоризм, діарея.
  • Тяжкі клінічні прояви: головний біль, запаморочення, непритомність.
  • Загрозливі для життя людини: набряк Квінке й анафілаксія – гострий стан, що стрімко розвивається, потребує негайного надання допомоги.

Перша допомога:

  • необхідно прийняти протинабряковий або антигістамінний засіб;
  • при подразненні шкіри, дерматиті слід скористатися протизапальним кремом чи маззю;
  • якщо спостерігається великий набряк, утруднене дихання, мучить сильне свербіння, потрібна швидка допомога.

Алергія на мед у дітей

У перший рік життя мед дитині протипоказаний. Бактерії Clostridium, що містяться в ньому, можуть виробляти токсин ботулізму. Оскільки імунна система малюка ще не сформувалася і не зміцніла, не варто піддавати її зайвим випробуванням.

Коли можна вводити в раціон дитини мед

Думки педіатрів у питанні, коли можна дитині вперше куштувати мед, розходяться. Одні вважають, що півтора-два роки – цілком підхожий вік. Інші радять почекати, поки малюкові виповниться 3-4 роки. Є й ті, що радять вводити в меню мед тільки після 6 років.

Лікар Комаровський радить звертати увагу на генетичну схильність дитини до алергії. Якщо батьки малюка не страждають підвищеною чутливістю до продукту, то швидше за все він безпечний і для їхнього малюка.

Алергія на мед: як перевірити

Перед першим знайомством з корисними ласощами малюкові рекомендується зробити пробу на алергічну реакцію.

Нанесіть крапельку меду на зап’ястя дитини (внутрішню частину). Якщо протягом 24 годин на цьому місці не з’явиться почервоніння і не почнеться сверблячка, можна поступово вводити продукт у дитяче меню. Але не більше однієї столової ложки на день, бажано за кілька прийомів.

Дітям віком від 6 до 9 років можна збільшити норму до 1,5 ложки на день (50 г). Підліткам віком від 9 до 15 років за відсутності протипоказань рекомендується вживати до 3 столових ложок (80 г).

Протипоказання для вживання меду у дітей

  1. Спадкова схильність до алергії. Якщо один з батьків має алергію на мед, ймовірність прояву її у дитини – 30%. Якщо непереносимістю продуктів бджільництва страждають обоє батьків, у дитини вона можлива в 60-70 випадків зі 100.
  2. Ексудативний діатез.
  3. Індивідуальна непереносимість компонентів меду.

Профілактика та лікування алергії на мед

Насамперед необхідно визначити, чи є у вас схильність до алергії на даний продукт. У цьому допоможе простий домашній тест: нанести трохи меду на внутрішню сторону зап’ястя або ліктьовий згин. Якщо протягом 10 хвилин з’явиться почервоніння, краще відмовитися від вживання меду продуктів із його вмістом. Також можна провести лабораторний аналіз на наявність імуноглобуліну Е.

Якщо організм чутливий до компонентів меду, доведеться відмовитися від корисного смаколика. Причому уважно стежити за складом усіх страв, оскільки мед активно застосовується в кондитерських виробах, маринадах, сухих сніданках та багатьох інших харчових продуктах. Крім того, його використовують для оздоровчих процедур і в косметології. Наприклад, може виникнути алергія на медовий масаж, крем або зубну пасту з медовим інгредієнтом. Важливо пам’ятати, що навіть невелика кількість алергену здатна викликати тяжку реакцію у чутливих людей.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама