Алергія на каву

Алергія на каву — специфічна реакція, яка може виникати не тільки на зварений з мелених зерен напій, але і на зерна, розчинний варіант напою, десерти з присутністю кави. Вперше про такий вид алергії почали говорити нещодавно — у 50-х роках минулого століття. Це було пов’язано з масовими проявами нежиті та діагностикою астми у працівників на кавових плантаціях. Було визначено, що причиною захворювання є пил від кавових зерен. Тим часом нещодавні дослідження відкрили нову причину алергії на каву — цього разу це амінокислота, яка містить цистеїн. Таким чином, існує багато причин, що кава є алергеном, і одночасно з їх відкриттям медицина пропонує нові способи лікування.

Чи може бути алергія на каву — причини

За своєю суттю алергія на каву є реакцією організму на алерген із боку імунної системи. Вона сприймає речовини, що містяться в зернах, напої або іншому продукті, де є кава, ворожими (патогенними), після чого дає старт аномальній реакції, в ході якої організм виробляє гістамін.

Довідка: гістамін — один із важливих медіаторів, що бере участь у регуляції життєво важливих процесів в організмі. У процесі вироблення гістамін може розширювати судини, підвищуючи також проникність їх стінок, сприяти появі припухлості й набряків, викликати спазми бронхів тощо.

Якщо говорити про причини алергії від кави, варто сказати про:

  • генетичну схильність (спадковість) — коли у батьків або інших родичів була алергія на каву або загалом схильність до алергічних реакцій;
  • ослаблений імунітет — коли організм не може протистояти інфекціям та іншим загрозам;
  • хвороби печінки, ШКТ загалом, нирок та сечовивідної системи.

Головним винуватцем кавової алергії вважається хлорогенова кислота. По суті це корисна речовина, потужний антиоксидант. Однак саме цей вплив (антиоксидантний, гальмуючий окислювальні процеси) хлорогенової кислоти викликає алергію, оскільки сприймається організмом як загроза, патологія. Ще два алергени, про які говорять у зв’язку з реакцією на каву, — це катехол та кофеїн. Їх вплив полягає в стимуляції секреції шлункового соку, і цим пояснюються і симптоми з боку шлунково-кишкового тракту: найчастіше виникає печія, але бувають і різні болі в животі, а також здуття, підвищене газоутворення (метеоризм).

Алергія на розчинну каву має іншу природу: найчастіше причиною такої реакції є речовини у складі порошку. Багато виробників додають у такий порошок ароматизатори та барвники, інші добавки, таким чином отримуючи оригінальний смак. Однак тут є один нюанс: у відсотковому співвідношенні таких добавок у розчинному напої дуже мало, тому найчастіше в таких випадках є накопичувальна алергія на каву.

Порада: при алергії на розчинну каву варто поміняти сам продукт — майже у 100% випадків реакція зникне.

Окрім кави (зерен, меленої, порошку) алергію можуть викликати й інші інгредієнти. Зокрема якщо кавові зерна під час перевезення стикалися з пестицидами чи хімічними речовинами, то причина алергії буде цілком зрозумілою — шкідливий вплив. Є також низка грибків (мікотоксинів), які не втрачають своїх шкідливих властивостей навіть при обсмажуванні зерен. Найчастіше винуватцем алергії стає не сама кава, а добавки до неї — молоко чи вершки (зокрема і рослинного походження), сиропи.

Алергія на каву — симптоми

Як проявляється алергія на каву: зазвичай відразу після того, як людина вжила напій, або протягом кількох годин можна побачити або відчути:

  • кропив’янку або червоні плями на обличчі, руках, інших ділянках тіла;
  • нудоту та/або блювання;
  • специфічний видих зі свистом;
  • утруднене ковтання разом із задишкою чи окремо;
  • блідість шкіри;
  • різі або спазми у шлунку.

Серйозними симптомами вважаються різке падіння артеріального тиску або слабкий пульс, запаморочення, втрата свідомості. У таких випадках необхідно надати людині першу допомогу та звернутися до лікаря. Найбільш загрозливим симптомом алергії на каву є анафілаксія — стан, якому притаманні набряки горла або обличчя, складнощі з ковтанням, диханням та порушення кровообігу. У такому разі потрібно терміново викликати невідкладну допомогу, оскільки може виникнути загроза життю.

Непереносимість кави та напоїв з нею

Алергію на каву часто плутають із непереносимістю цього напою. Зокрема непереносимість не є загрозливою для здоров’я, а її прояви зникають відразу ж, якщо перестати пити каву. Серед явних покажчиків на те, що кава людині шкодить, слід зазначити:

  • психологічні — дратівливість чи нервозність, відчуття занепокоєння;
  • неприємні стани — спазми в животі, розлад шлунка, м’язові спазми;
  • прискорене серцебиття, різкий стрибок тиску;
  • проблеми із засинанням, безсоння.

Непереносимість характеризується тим, що симптоми виявляються відразу, не накопичуються, а на додаток швидко зникають. Також кава може посилювати деякі стани та сприяти погіршенню у разі, якщо у людини є хронічні захворювання (найчастіше шлунково-кишкового тракту).

Діагностика та лікування алергії на каву

Щоб визначити, чи є у пацієнта алергія на цей продукт, йому пропонують деякий час вести харчовий щоденник. Записувати потрібно не тільки те, що випито та з’їдено, але також і незвичні реакції. Спираючись на дані зі щоденника, лікар може проаналізувати ситуацію, а потім, зібравши анамнез та провівши огляд, призначити дослідження.

Найчастіше пацієнтам із підозрою на кавову алергію призначають шкірні проби (так званий внутрішньошкірний тест). Суть методики проста: під шкіру вводять певну кількість алергену, а вже через деякий час (у різних випадках від 15 хвилин до години) зчитують результат. Якщо алергія є, то на шкірі з’явиться почервоніння або висип, в окремих випадках пухирі.

Ще одна сучасна методика діагностики полягає у нанесенні алергену (імуноглобуліну) на волосся. Після цього волосину чи волосся аналізують під мікроскопом. Цей аналіз не є поширеним через свою дорожнечу, проте він вважається найбільш щадним для організму.

Лікування алергії завжди має один важливий пункт — відмову від кави та будь-яких продуктів або страв, де вона може бути. Якщо алергія легка, то відмова може бути тимчасовою, але після цього потрібно обговорити з лікарем кількість філіжанок на день та припустиму міцність напою. Якщо говорити про медикаменти, то найчастіше тут призначають адсорбенти (активоване вугілля, Ентеросгель або Смекту), антигістамінні препарати (таблетки, гелі чи мазі у разі висипки). Також лікар порекомендує дотримуватися питного режиму (пити щонайменше два літри чистої негазованої води на день).

Серйозна непереносимість чи яскрава алергічна реакція на каву зустрічаються доволі рідко. Найчастіше пацієнту вистачає мінімальної допомоги ззовні, щоб організм впорався, а потім потрібно визначити для себе безпечні дози кофеїну та кількість напою, що випивається протягом дня. Кава у вечірній час може мати збуджуючий ефект, що також призведе до проблем зі сном.

Реклама
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
ВООЗ: зміна клімату викликала поширення трансмісивних інфекцій
Зміна клімату значно впливає на поширення трансміс...
Реклама
Тривалість життя з діабетом
Скільки живуть люди з цукровим діабетомЧи може люд...
Цукровий діабет
Цукровий діабет — це метаболічне захворювання, яке...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама