Алергія на лактозу

молочні продукти та людина з висипом на шкірі

Алергія на лактозу, яку часто називають алергією на молоко, — це специфічна реакція, яку запускає імунна система людини у відповідь на потрапляння в організм молочного білка. Оскільки молоко парнокопитних різне за вмістом білків, то й алергічна реакція може бути як на окремі види (частіше коров’яче, рідше — овече або козяче), так і на всі види молока. Якщо головним алергеном визнано казеїн, людині доведеться відмовитися від будь-якого молока та продуктів з нього.

Важливо розуміти, що алергія на лактозу все ж таки не є алергією на молоко в чистому вигляді. Якщо уточнити суть, це реакція на вуглевод, що належить до групи дисахаридів. Найбільш схильні до такої реакції немовлята, діти дошкільного та молодшого шкільного віку.

Алергія на лактобактерії — причини

Найчастіше у підґрунті проблеми можна знайти:

  • генетику, а точніше схильність пацієнта (сімейний анамнез);
  • вік — переважна більшість випадків алергії на лактозу зафіксовано у дітей (від народження та до початку підліткового віку);
  • наявність певних захворювань шлунково-кишкового тракту, а точніше, кишківника.

В останньому пункті найчастіше мають на увазі ті захворювання, які сприяють недостатньому синтезу ферментів. А коли говорять про алергію на лактозу у дітей, то зазначають, що цьому сприяє будова кишкової стінки (недосконала саме через вік) і лімфатична система, що не до кінця сформувалася.

Алергія на лактозу — симптоми

Симптоми алергії у дорослих бувають такими:

  • з боку дихальних шляхів — набряк у носі, нежить і чхання, задишка;
  • з боку шлунково-кишкового тракту — різкі або тягучі болі в животі, метеоризм і здуття, запори, рідше — нудота з блювотою або без неї, спазми;
  • з боку шкірних покривів — висипання у вигляді кропив’янки, рідше — за типом дерматиту або екземи.

Коли з’являється алергія на лактозу у дорослих, симптоми можуть вимагати негайної лікарської допомоги. Зокрема, бронхіальна астма, набряк Квінке, перепади артеріального тиску можуть бути небезпечними для життя пацієнта. Також важливо звернути увагу на швидке наростання набряків, особливо якщо йдеться про носоглотку. Приступи ядухи (немає чим дихати) — один із приводів дуже швидко звернутися до лікаря.

Важливо: при виявленні алергії на лактозу треба прибрати з раціону не тільки молоко, а і його похідні — йогурти, кефіри або ряжанку, сир (твердий та кисломолочний), вершкове масло. Також важливо уважно читати етикетки косметичних продуктів — там також може бути у складі молоко або його компоненти.

Діти можуть реагувати на цей алерген не тільки наявними проявами. Алергія на лактозу у дітей показує симптоми з боку психіки та нервової системи — це може бути роздратованість, сльози та навіть напади ридань без жодних причин (зміна настрою у гірший бік). Іноді порушується сон, а стан дитини не піддається швидкій корекції. Спокійний малюк раптом перетворюється на примхливого, а методи, які діяли раніше, стають неефективними.

Алергія на лактозу у дорослих та дітей — діагностика

Першим кроком на шляху діагностики цієї алергії є опитування пацієнта та збирання анамнезу. Важливу роль відіграє генетична схильність: якщо в сім’ї є алергіки (необов’язково з реакцією на лактозу), то ймовірність появи перелічених вище симптомів більша.

Є й інші методи визначення алергії на лактозу — аналіз калу, який дозволить виявити (якщо є) залишки вуглеводів і сліди крові. Перший показник вказує на наявність глюкози (вуглеводу, що з’являється в калі після вживання молока), а другий про те, що відбувається ерозивний процес. Також пацієнту можуть призначити й тест, направлений на визначення рівня водню. Тут важливо, що лікарі оцінять зв’язок між воднем, який вдихає людина, і неперетравленою глюкозою.

Окремо треба сказати про біопсію тонкого кишечника. Це дослідження призначають при складних ситуаціях, а на додаток ще й тоді, коли лабораторна діагностика результатів не дала. Також біопсія показана і за наявності яскраво виражених запальних процесів у кишечнику.

Лікування та профілактика алергії на лактозу

Лікування цього виду алергії залежить від ступеня тяжкості проявів. Зазвичай пацієнту рекомендують тимчасову або повну відмову від лактозовмісних продуктів і в першу чергу від молока, кисломолочних продуктів, сиру. При цьому, якщо симптоматика легка, то можна пробувати варіанти — прибрати молоко, але по черзі вводити в раціон йогурт, сир, спостерігаючи за реакцією організму.

Є схема лікування, у якій присутні ферменти, що заповнюють природну нестачу. Тут йдеться про препарати Лактаза та Лактаза-Бебі, які призначають, якщо є алергія на лактозу у немовляти. Також лікар може призначити антигістамінні препарати у таблетках або інших формах (мазь, гель), щоб полегшити симптоми захворювання та покращити якість життя дорослого чи маленького пацієнта.

Профілактика алергії на лактозу — це дієта, а точніше, раціон на все життя. Щоб не провокувати організм, підбирають набір продуктів, які не містять лактозу. Надалі можна пробувати вводити ті чи інші продукти з лактозою і дивитися, чи організм реагуватиме на їх появу в меню.

Непереносимість лактози

Алергія на лактозу — не єдиний привід забрати продукти з нею у складі з раціону. Існує також її повна непереносимість, а серед причин, які вважаються головними при її виникненні, заведено називати повну відсутність або дефіцит у пацієнта лактази. Цей фермент відповідає за руйнування лактози — молочного цукру.

Важливо: різниця між алергією та непереносимістю лактози в тому, що друге являє собою імунну відповідь організму. Інакше кажучи, це не проблема перетравлення лактози в молоці, а гостра реакція на вуглеводи.

Лактаза виконує важливе завдання — розщеплює лактозу на два простих цукри (глюкозу і галактозу), які потім всмоктуються в кров. Цікаво, що лактаза відіграє величезну роль у житті людини від народження: зокрема, у немовляти вона відповідає за перетравлення та засвоєння материнського молока. Виробляється лактаза у клітинах, якими вистелена тонка кишка. Також фермент залежить від бактерій, вироблених там же, у тонкому кишечнику.

У процесі дорослішання більшість людей (до 70%) помічає непереносимість лактози — це стається поступово, з припиненням її вироблення організмі. Велике дослідження ВООЗ говорить про те, що найбільше людей з непереносимістю лактози вже з дошкільного віку відзначають у країнах Азії (близько 90%) та Африки (до 75%). Це означає, що людина може вживати дуже малі порції молочних чи кисломолочних продуктів. А ось у Європі відсоток людей з непереносимістю лактози відносно невеликий — до 20% із рідкісними винятками.

Непереносимість лактози дасть про себе знати нудотою з блювотою або без неї, розладом кишечника або здуттям, спазмами. Це пов’язано з тим, що лактоза не всмоктується, залишаючись у тонкому кишечнику. Надалі вона переходить у товстий кишечник і вже там під впливом бактерій, що її розщеплюють, стає причиною здуття, метеоризму та інших неприємних симптомів. У складних випадках непереносимість лактози може спричинити виникнення таких складних захворювань, як цукровий діабет, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит і навіть онкології.

Непереносимість лактози також піддається діагностиці. Зазвичай пацієнту призначають тест на кислотність випорожнень, який демонструє ступінь гідролізації лактози. Також у списку є тест на водневе дихання та аналіз крові з навантаженням. Останній проводять так: пацієнту дають напій з лактозою, а потім роблять тест кожні дві години (до 4 тестів). Важливо контролювати рівень глюкози в крові, оскільки, якщо він не підвищується, це відразу ж вказує на наявність непереносимості лактози.

При діагностованій непереносимості доведеться майже повністю виключити з раціону молоко та вершки, морозиво та йогурти. Дозволена порція молока — близько 200 мл, також можна вводити в раціон йогурт з ацидофіліном — він переноситься легше. Любителі сиру можуть їсти пармезан чи чедер, інші сири з тривалим дозріванням — вони практично не містять лактозу, а ось фета та свіжі вершкові сири навпаки доведеться виключити.

Якщо говорити про немолочні продукти, то лактоза в різних кількостях присутня в хлібі, так званих швидких кашах і супах. Також її додають у майонез, різні сорти печива та кондитерські вироби, шоколад та чипси. Нерідко лактоза може бути інгредієнтом у сосисках, ковбасах та шинках.

Алергія на безлактозне молоко — один із показників, що людина має алергію на молоко, а не на лактозу. У такому випадку варто уникати численних безлактозних харчових продуктів — сирів, йогуртів, сиру тощо.

Реклама
Знайдено ферменти для отримання універсальної групи крові
Простий метод переливання крові з однієї групи в і...
Для усунення паралічу будуть проводити трансплантацію клітин
Вперше у світі польські хірурги у співпраці з вчен...
Реклама
Антибіотики при бронхіті
Антибіотик при бронхіті — дієвий спосіб активної д...
Чи можна померти від ГРВІ
У більшості випадків ГРВІ не становлять небезпеки ...
Реклама
Вчені ідентифікували ген, який впливає на стрункість фігури
Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Gen...
Дієтолог розповів, як часто можна їсти смажену картоплю
Картопля має високий глікемічний індекс (ГІ). Це о...
Реклама