Атеросклероз: дієта та її вплив

Атеросклероз — захворювання, сама назва якого вже лякає. За своїм змістом, це ураження артерій холестериновими бляшками, що викликає спочатку звуження просвіту, а потім і повну закупорку судин. Найгірший прогноз на пізніх стадіях захворювання — смерть пацієнта. Окрім лікування, велику роль у покращенні стану, профілактиці захворювання відіграє дієта при атеросклерозі.

Приводів для зміни режиму харчування багато, але головними вважаються такі:

  • спадковість — коли атеросклеротичні бляшки мали інші члени родини;
  • поставлено діагноз — було проведено обстеження, на основі якого встановлено ту чи іншу стадію атеросклерозу у пацієнта;
  • аналіз крові (біохімія) показав високий вміст холестерину (на верхній або вище межі).

Лікувальне харчування при атеросклерозі — не привід засмучуватися заздалегідь. При правильному підході та організації процесу їжа буде смачною та різноманітною, а також допоможе зміцнити серце, захистити артерії, очистити судини. 

Основні принципи дієти при атеросклерозі

Гіпохолестеринова дієта при атеросклерозі має у своєму підґрунті вісім основних принципів:

  1. Не варто обмежувати кількість продуктів — їх у меню має бути не менше двох десятків, причому з різних груп (овочі, фрукти, м’ясо та риба, горіхи тощо).
  2. Щодня необхідно включати до раціону не менше 30-40 грамів білків тваринного походження (м’ясо, риба, молочні продукти).
  3. Калорійність раціону має відповідати способу життя — якщо він малорухливий, то на добу рекомендується не більше 2500 ккал, якщо навпаки — до 2700 ккал.
  4. Важливо дати відпочинок і нервовій системі, тому напої, що мають збудливу дію, краще виключити або суттєво обмежити (чай, каву).
  5. Дієта при атеросклерозі судин передбачає відмову від концентрованих бульйонів (як м’ясних, так і рибних).
  6. Меню при атеросклерозі має містити більше рослинних жирів, а тваринні краще звести до мінімуму.
  7. Овочі та фрукти мають стати однією з основ раціону — до 400 грамів на день.
  8. Цукор та сіль краще обмежити (наприклад, заправити салат оливковою олією, лимонним соком та пряними травами, але солі не додавати).

Що можна їсти при атеросклерозі?

Головна мета так званої антиатеросклеротичної дієти полягає у зниженні жирності раціону, виключенні з нього продуктів, які містять холестерин та жири тваринного походження.

Дієта номер 10 при атеросклерозі передбачає список дозволених продуктів. Це не означає, що їх можна їсти скільки завгодно — порції мають бути розумно обмеженими. Отже, можна їсти:

  • м’ясо птиці (курка, індичка, дичина) — нежирні шматки без шкіри;
  • телятину та кролятину;
  • рибу — тут вибір великий, оскільки дозволені практично всі види морської та річкової риби, включаючи жирні — лосось, скумбрія, оселедець;
  • молочні продукти — тут краще обирати стандартну, а не підвищену жирність, але можна також вживати й продукти зі зниженим відсотком жиру;
  • яйця — не більше 2 на тиждень (або три жовтки);
  • фрукти та овочі — свіжі або заморожені, у вигляді гарнірів, супів, самостійних страв;
  • горіхи (мигдаль, кеш’ю, фундук, волоський, макадамія) та каштани;
  • крупи — цілозернові, не швидкого приготування;
  • макаронні вироби — з твердих сортів пшениці;
  • хліб та хлібобулочні вироби — бажано вибирати ті, що спечені з борошна грубого помелу, з висівками та іншими корисними добавками, без жиру (здоба допускається вкрай рідко); 
  • пряні трави та спеції (без слова «куряча» або «грибна» у назві приправи), гірчиця та хрін, перець, оцет;
  • неміцний чай та кава, вода (мінеральна, столова, з газом або без газу), натуральні фруктові та овочеві соки без додавання цукру, компоти та морси.

Загальний принцип приготування страв, якщо у пацієнта забиті судини — менше смажити, а натомість варити, запікати з мінімальною кількістю жиру, готувати на пару. Корисні продукти при атеросклерозі не повинні бути прісними та несмачними, проте варто пам’ятати, що приправи та соуси не можуть затьмарювати оригінальний смак самого продукту.

Що не можна їсти при атеросклерозі?

У цьому розділі є два списки. При атеросклерозі обмежують продукти харчування, які містять умовно дозволені жири та інші інгредієнти — це перший список. Другий же ж вміщує ті продукти, які краще прибрати з раціону назавжди (принаймні, на час дієти), якщо є хвороби судин.

Що слід обмежити:

  • рослинну олію (соняшникова, кукурудзяна, оливкова) — овочі не повинні купатися в олії в салатниці, краще придбати таку олію, яку можна розпорошувати з балона, щоб звикнути до меншої кількості; 
  • жирне м’ясо (свинина, навіть пісна, бекон), яловичину та фарш з неї;
  • яєчні жовтки — не більше 3 на тиждень у будь-якому вигляді;
  • плавлений сир та сири-помазанки;
  • тверді та напівтверді сири жирністю до 30%;
  • майонез зі зниженою кількістю калорій (так званий дієтичний);
  • соєвий соус;
  • цукор, мед, різні сиропи;
  • мармелад, зефір та пастилу;
  • алкоголь.

Харчування при атеросклерозі, що має сприяти лікуванню судин, має на меті відмову від таких продуктів:

  • будь-які тваринні жири (сало, смалець та ін.), вершкове масло та маргарин;
  • жирні бульйони (і м’ясні, і рибні);
  • тверді сири, жирність яких перевищує 30%;
  • напівфабрикати з м’яса або риби, сосиски та ковбаси, копченості та паштети;
  • м’ясні субпродукти — свинячі та яловичі печінка та нирки, мізки тощо;
  • жирне незбиране молоко (домашнє, фермерське), вершки, жирна сметана та сир;
  • морозиво (виняток може становити фруктовий лід із низьким вмістом цукру);
  • майонез, готові приправи на кшталт курячої чи м’ясної (включають шкідливі компоненти);
  • смажена картопля, чипси, фрі;
  • здоба, пиріжки, кекси, кондитерські вироби;
  • шоколад, різні креми, іриски та помадки, солодощі.

Дієта при атеросклерозі — меню на тиждень

Зразкове меню на тиждень вміщує п’ять прийомів їжі на день — сніданок, другий сніданок, обід, полуденок і вечеря. Бажано дотримуватися приблизно такого графіка: сніданок о 7-8 ранку, другий — близько 11-30, обід — о 14-00 чи 14-30, полуденок — не пізніше 17-00, а вечеря — о 19-00. Там, де до їжі рекомендований хліб, йдеться про одну скибочку.

Понеділок:

  • молочна вівсяна каша з ягодами або фруктами — 200 г, житній хліб та чай з лимоном або молоком (чорний, неміцний, без цукру);
  • 100 г морепродуктів зі спеціями та чайною ложкою оливкової олії, невелике яблуко або один ківі, чашка чаю з м’ятою або мелісою;
  • 150 мл овочевого супу, 200 г тушкованої морської риби з овочами (50+150), 100 г овочевого салату, хліб з висівками, 150 мл овочевого соку (морквяний, мікс з буряком або селерою);
  • 150 г нежирного сиру;
  • 150 г пюре з картоплі та 100 г нежирної риби (запеченої або тушкованої), 100 г вінегрету, хліб, чашка зеленого чаю.

Вівторок:

  • 50 г білкового омлету, 100 г каші на молоці (пшенична або ячна), хліб та чашка какао без цукру на знежиреному молоці;
  • 2 галетних печива, 150 г фруктового пюре без цукру та маленька склянка (150 мл) фруктового соку без цукру;
  • куряча грудка в бульйоні (150 г м’яса та стільки ж рідини), 100 г пюре (картопля, селера), ягідний кисіль — 150 мл;
  • один середній банан;
  • 200 г запеченої риби, 150 г тушкованих овочів, хліб, мінеральна вода або чашка трав’яного чаю.

Середа:

  • 150 г вівсянки (на молоці або воді), 2 яблука (невеликі, можна запекти), 150 мл цикорію;
  • 100 г зернистого сиру з ягодами, одне несолодке печиво та невелика склянка фруктового соку;
  • порція пісного борщу (150 мл), 150 г тушкованого в сметані кролика, свіжий салат (листовий, овочевий — до 150 г), чашка зеленого чаю;
  • 100-150 г нежирного йогурту;
  • цвітна капуста в соусі (молочний або йогуртовий) — 150 г, 100 г відвареної курячої грудки, житній хліб та чашка киселю (ягідний, молочний).

Четвер:

  • 150 г каші (на молоці або без, будь-яка крупа), апельсин, два житні хлібці та чашка чаю (з молоком або лимоном);
  • тост із житнього хліба та вареної курятини (близько 50 г м’яса) з листком салату та свіжим огірком, зелений чай;
  • порція супу з риби або морепродуктів (до 200 мл), одна запечена картопля в мундирі, хліб з висівками, чашка компоту зі свіжих фруктів або узвару;
  • 150 мл кефіру або турецького йогурту;
  • тюфтельки з м’яса птиці (150 г) з тушкованими овочами (до 100 г), морська капуста (50-70 г), житній хліб та чашка трав’яного чаю.

П’ятниця:

  • гречана каша з овочами або грибами — 150 г, пшеничний хліб з висівками, шматочок твердого сиру розміром з волоський горіх, середня чашка кави з молоком;
  • 100 г нежирного сиру, 2 сливи (інший фрукт), маленька склянка фруктового соку без цукру;
  • 200 мл пісного супу з квашеною капустою, відварена кролятина або курка (до 150 г), рагу з овочів без картоплі, до 150 г, хліб з висівками та маленька чашка компоту;
  • 100 г йогурту, можна з ягодами;
  • 50 г ікри з овочів та 200 г тушкованої в сметані курячої печінки, 100 г пюре з картоплі, житнього хліба, чашки зеленого чаю.

Субота:

  • 150 г вівсянки на молоці чи воді, 1 цитрус (апельсин чи грейпфрут), чашка чорного чаю з лимоном;
  • 150 г сиру та сік або компот без цукру;
  • 200 мл овочевого супу-пюре, 150 г відвареної телятини, хліб з висівками та чашка киселю (фруктовий, ягідний);
  • 2 ківі;
  • 200 г запеченої риби та 150 г салату (листовий, зі свіжих овочів за сезоном), чашка чаю з м’ятою або мелісою.

Неділя:

  • 150 г молочної каші, яблуко, 30 г твердого сиру та чашка чаю (трав’яний або інший);
  • 100 г нежирного сиру з ложкою меду, два галетні печива, стаканчик фруктового соку;
  • 150 мл супу з морепродуктів, порція в 150 г рибних тюфтельок з рисом, житній хліб та чашка компоту (зі свіжих фруктів);
  • банан;
  • 150 г картопляного пюре з овочевою підливою, 150 г салату з морепродуктами та зеленню, житній хліб та склянка кефіру.

Рецепти страв при атеросклерозі різноманітні, належать до різних кухонь, тому харчуватись можна смачно та ситно. Корисні продукти при атеросклерозі — не розкіш, а звичайні сезонні овочі та фрукти, а морепродукти можна легко замінити рибою, хоча іноді варто попрацювати, щоб приготувати цікавий варіант страви не лише для святкового столу.

Дієта при атеросклерозі коронарних артерій або іншому різновиді цього захворювання це швидше інший підхід до їжі. Пацієнту варто переглянути свої погляди та звикнути до нового раціону, ввести в нього продукти для чищення судин, адже таке харчування в принципі здоровіше та корисніше. Наприклад, картопля при атеросклерозі не заборонена, але жаріння її в маслі або на салі не підійде, на відміну від варіння в мундирах і запіканні зі шкіркою в духовці.

Голодування при атеросклерозі

Лікування атеросклерозу голодуванням не є доведеним клінічним способом позбутися захворювання. Зазвичай голодування пропонують приватні медустанови, триває воно (в лікувальному варіанті) від 10 до 12 днів, має відбуватися під постійним контролем лікарів. Методика відноситься до немедикаментозних.

Одна з найпоширеніших методик — РДТ (розвантажувально-дієтична терапія). Тривалість її становить від 10 до 25 днів, лікування поділено на етапи:

  • Діагностичний — проводять оцінку стану пацієнта, уточнюється наявність показань та протипоказань.
  • Очищення шлунково-кишкового тракту (різні методики) перед заходом у голодування.
  • Повне голодування (термін визначає лікар). Поріг зниження ваги не повинен перевищувати 15% від стартового, до голодування призначають помірні фізичні навантаження. Водні процедури, масаж та прогулянки на свіжому повітрі.
  • Відновлення харчування (лікувальне харчування при атеросклерозі) — займає кілька днів, після чого слідує перехід на рослинно-молочну дієту.

Голодування та атеросклероз можуть бути несумісними, а ризик від цього лікування може бути високим. У кожному разі потрібно ретельно зважувати всі аргументи «за» та «проти» до такого чищення судин.

Термодинамічне харчування при атеросклерозі

Дієту під такою назвою пропонує доктор Шишонін. Методика його відрізняється від традиційних, є й різниця у списках дозволених і заборонених продуктів. Зокрема, лікар Шишонін рекомендує повністю відмовитися від хліба (будь-якого), але водночас дозволено сало (до 50 г на день і не тільки сире). Також до його забороненого списку потрапили майже всі крупи (крім гречки та вівсянки), будь-які макаронні вироби, фрукти та соки, соняшникова олія. А ось молочні продукти при термодинамічному харчуванні дозволені будь-якої жирності та в повному асортименті, включаючи тверді сири з жирністю до 50%.

Суть рекомендацій полягає у відмові від цукру та швидких вуглеводів. Приготування страв за методикою Шишоніна включає будь-які варіанти — варіння, смаження, гриль та інші. Також дозволене вершкове масло та топлене сало (смалець), адже організм «візьме» з їжі рівно стільки жиру, скільки йому треба, а решту пройде «транзитом» — саме так стверджує автор методики термодинамічного голодування.Дієта при гіпертонії та атеросклерозі — хороша підмога для медикаментозного та інших способів лікування. Перейти на рекомендоване харчування краще відразу ж, не відкладаючи це надовго, і особливо це стосується огрядних пацієнтів. Зі схудненням налагоджуються багато процесів в організмі, що також позначається і на загальному стані здоров’я.

Лікарі призначають

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Експерти порівняли користь овочів та фруктів із щоденною ходьбою
Лікарі рекомендують щодня вживати п'ять порцій фру...
Вчені ідентифікували молекули, що викликають розвиток раку
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Реклама