Акупунктура може підвищити лібідо у жінок: дослідження

Акупунктура може підвищити лібідо у жінок: дослідження

Сексуальне бажання, або лібідо, у жінок може змінюватись у різні періоди життя. Це може бути пов’язано зі станом здоров’я, відносинами з партнером, емоційним станом (стрес, депресія), гормональними змінами, прийманням ліків тощо. Згідно зі статистикою, кожна шоста англійка страждає на сексуальну дисфункцію. А 40% американок відзначають цей стан, який може занапастити відносини з партнером.

Покращує продуктивність естрогену

Співробітники лікарні охорони здоров’я матері та дитини Заочжуан у Шаньдуні (Китай)Китайські припустили, що акупунктура може бути ефективною у поліпшенні лібідо, оскільки вона підвищує вироблення жіночого статевого гормону, естрогену. Щобільше, попередні дослідження показали на те, що акупунктура стимулює приплив крові до яєчників, де виробляється естроген.

Вчені з жовтня 2018 року по лютий 2022 року провели дослідження за участю 24 пацієнток, які страждали на сексуальні розлади. Усі вони щотижня проходили два-три сеанси голкотерапії, кожен із яких тривав близько 30 хвилин. Усі учасниці експерименту мали сексуальних партнерів.

Жінкам вставляли голки в області верхньої частини голови, живота, над яєчниками, під коліно, на кісточку, стопу та нижню частину спини. Вони розповіли, який біль зазнають під час статевого акту.

Потім пацієнток попросили описати шість ключових аспектів їхнього особистого життя: сексуальне бажання, збудження, мастило, оргазм, задоволення і біль. Кожен аспект оцінювався у 6 балів, а загальний індекс жіночої сексуальної функції (FSFI) — у 36 балів. FSFI є визнаним способом вимірювання того, наскільки приємним для жінок є секс, який задовольняє їх.


Допомагає зняти симптоми

Після закінчення курсу лікування жінок також попросили оцінити своє ставлення до сексу. 11 із них зазначили, що їхні бали досягли «нормального рівня», при цьому середній показник збільшився з 18,5 до 26,3 — на 42%. Найбільше покращення відбулося у бажанні (54,6%), збудженні (45,8%) та болі (43,%). Найменша зміна відбулася у сфері сексуального задоволення (35,7%).

Експерти зазначили, що лікування акупунктурою надзвичайно ефективно для FSD. Однак визнали, що акупунктура допомагає зняти симптоми, але не вилікувати сексуальні розлади.

Також слід пам’ятати, що ефективність голкотерапії при лікуванні жіночої сексуальної дисфункції може залежати від багатьох факторів, включаючи тип та причину дисфункції, а також індивідуальні особливості пацієнтки.

Результати дослідження опубліковані в журналі Sexual Medicine (Сексуальна медицина).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама