Діагностувати розвиток гіпертонії та серцевих захворювань можна по очах

Діагностувати розвиток гіпертонії та серцевих захворювань можна по очах

Раніше проведені дослідження показали, що зміни форми та розміру кровоносних судин сітківки очей можуть бути пов’язані з різними станами, включаючи серцево-судинні захворювання та цукровий діабет. Проте питання, як генетика впливає на характеристики цих судин, залишався недостатньо вивченим.

Щоб знайти відповідь на це питання, вчені Лондонського університету Святого Георгія (Великобританія) за допомогою технологій штучного інтелекту проаналізували зображення сітківки 52 798 людей. Це дозволило визначити типи кровоносних судин (артерії та вени), а також їх ширину та скручування.

Виявилося, що існує 119 ділянок геному людини, пов’язані з формою та розмірами кровоносних судин сітківки. 89 із них впливають на скрученість судин. І ця особливість має генетичний характер. Крім того, фахівці виявили, що високий рівень скрученості судин пов’язаний з розвитком гіпертонії та серцевими захворюваннями.

— Візуалізація сітківки може стати тим методом діагностики, який допоможе виявити у пацієнтів високий ризик розвитку гіпертонії чи серцевих захворювань та вчасно розпочати лікування, — сказав керівник дослідження, професор Крістофера Оуен, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Розуміння цих генетичних механізмів може бути корисним для прогнозування ризику серцево-судинних захворювань та інших патологій, а також для розробки індивідуалізованих підходів до профілактики та лікування.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама