Експерт сказав, як зменшити побічні ефекти при лікуванні раку

Експерт сказав, як зменшити побічні ефекти при лікуванні раку

Меланома — це злоякісна пухлина, що розвивається з меланоцитів, клітин, відповідальних за виробництво пігменту меланіну, у шкірі. Це найагресивніший тип раку шкіри. Меланома може розвиватися в будь-якій частині шкіри, але найчастіше вона з’являється на областях, що піддаються впливу сонячного випромінювання, таких як спина, шия, обличчя, кінцівки та область між пальцями ніг та рук.

Основними ознаками меланоми є зміни у розмірі, формі, кольорі чи текстурі родимок на шкірі, а також поява нових підозрілих утворень.

Фахівці Інституту досліджень раку в Лондоні (Великобританія) виявили, що найменші ракові клітини були близько 17 мкм, тоді як великі — близько 50 мкм. Менші клітини містили більше ДНК-репаруючих білків, тобто вони можуть переносити більше пошкоджень ДНК. На думку вчених, такі клітини можуть бути вразливішими для ліків. Вони блокують відновлення ДНК, особливо у поєднанні з хімієтерапією, яка ушкоджує їх.

Більші клітини містили пошкоджені ДНК і менше покладалися на інструменти репарації ДНК. Це може зробити хімієтерапію менш ефективною для цих клітин та імунотерапію більш ефективною, якщо вони здаються більш чужорідними для імунної системи. Фактично, імунотерапія допомагає імунній системі розпізнавати та атакувати ракові клітини.

— Створення стратегії лікування, заснованої на розмірі клітин меланоми, допоможе зменшити побічні ефекти, які деякі люди відчувають під час приймання ліків проти раку, — вважає керівник проєкту Кріс Бакал, передає інформаційне агентство ANSA.

Створення стратегії лікування, заснованої на розмірі клітин меланоми, може підвищити ефективність лікування та зменшити побічні дії.

Дослідження опубліковано у журналі Science Advances («Досягнення науки»).

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама