Хронічний біль викликає передчасне старіння головного мозку на два роки

Хронічний біль викликає передчасне старіння головного мозку на два роки

Згідно зі статистикою, близько 30% жителів у світі страждають на хронічний біль. Цей стан може бути пов’язаний з різними захворюваннями, такими як артрит, мігрень, нейропатія, і тривати понад трьох місяців. Це може погіршити якість життя, знизити продуктивність на роботі та спричинити соціальну ізоляцію та депресію.

Дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), показало, що біль, який триває понад трьох місяців, погіршує когнітивні здібності та підвищує ризик розвитку деменції.

Експерти проаналізували гіпокамп — структуру головного мозку, яка відповідає за навчання та пам’ять. Так, вони обстежили 60-річну жінку, яка страждала на хронічний біль. Як показала магнітно-резонансна томографія (МРТ), у неї гіпокамп мав усі ознаки старості. При цьому в інших учасників, які не скаржилися на нездужання, таких змін гіпокампа не було.

— Хронічний біль викликає передчасне старіння гіпокампа на два роки. Якщо біль відчувався відразу в двох місцях, то гіпокамп стискався ще більше. А у тих, хто скаржився на біль у п’яти та більше місцях, він був майже вчетверо меншим, ніж у людей, які відчували у двох місцях, і відповідав 80-річному віку, — сказав автор дослідження Ту Іхенг, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Така зміна структури головного мозку призводить до погіршення його функціонування, а також до розвитку деменції.

Вчені нагадують, що хронічний біль пов’язаний із розвитком інших серйозних розладів, таких як депресія або обмеження рухів. Крім того, він сприяє інвалідності. Тому так важливо вчасно зрозуміти причину його походження, щоби зберегти здоров’я.

При хронічному болю важливо якнайшвидше звернутися до лікаря. Це допоможе провести діагностику та скласти план лікування, який допоможе керувати симптомами та покращити якість життя.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама