Лікарі пояснили, чим небезпечна алкогольна деменція

Лікарі пояснили, чим небезпечна алкогольна деменція

Алкогольна деменція розвивається в результаті тривалого та надмірного вживання алкоголю та прямого токсичного впливу етанолу на нервові клітини головного мозку. Це може пошкодити нейрони та порушити функції мозку.

Алкогольна деменція проявляється в порушенні високих кіркових функцій, таких як пам’ять, мислення, орієнтація у просторі та часі, здатність до навчання та прийняття рішень. Пацієнти з алкогольною деменцією можуть також відчувати проблеми з мовленням та комунікацією, психомоторною затримкою, зниженням інтелектуальних здібностей та зміною характеру.

Характерною рисою алкогольної деменції є її швидке прогресування. На відміну від інших форм деменції, які можуть розвиватися роками чи десятиліттями, алкогольна деменція може призвести до серйозних порушень когнітивних функцій протягом пів року, попереджають лікарі.

Симптоми алкогольної деменції

  • Дезорієнтації у просторі;
  • погіршення концентрації уваги;
  • нездатність до навчання чи аналізу інформації;
  • розлад мови.

У пацієнтів з алкогольною деменцією часто спостерігаються провали пам’яті, складнощі з плануванням, логічним мисленням, рахунком та розумінням. Надалі такі симптоми можуть посилитись. Це призводить до апатії, недотримання гігієни, недбалого зовнішнього вигляду. Такі пацієнти забувають оплачувати рахунки, зазнають складнощів при приготуванні їжі тощо. Якщо вживання алкоголю не припинити, процес деменції буде прогресувати.

При алкогольній залежності може виникнути атрофія мозочка. Найчастіше вона вражає чоловіків середнього віку та викликає порушення ходи та мови.

За словами лікарів, симптоми можна подолати, якщо припинити споживання спиртного, а також прийняти курс вітамінів і мінералів, які необхідні для правильного функціонування організму. Однак неможливо відновити зміни, що сталися у головному мозку. Тому вчені попереджають, що алкоголь можна пити лише в малих дозах та бажано — зрідка.

Помірне вживання алкоголю визначається як один напій на день для жінок та два напої на день для чоловіків. При цьому напій визначається стандартною порцією алкогольного напою, яка містить 14 г чистого спирту.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама