Люди з цією групою крові схильні до розвитку деменції на 82% частіше за інших

Люди з цією групою крові схильні до розвитку деменції на 82% частіше за інших

Група крові дозволяє класифікувати наявність або відсутність певних антигенів на поверхні еритроцитів та антитіл, які реагують із цими антигенами. Існує кілька систем класифікації груп крові, але найпоширенішою є система ABO та система Rh-фактора.

Система ABO включає чотири основні групи крові: A, B, AB та O.

0 — I перша група;

A — II група;

B — III третя група;

AB — IV група крові.

Викликає хвороби серця

Багато досліджень вказують на зв’язок між групою крові та ризиком розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС). Вчені Гарвардської школи охорони здоров’я (США) виявили, що люди з групами крові A, B або AB мали ризик розвитку ішемічної хвороби серця на 5%, 11% та 23% відповідно, ніж люди з групою крові O.

Згідно з іншим дослідженням, опублікованим у журналі Blood Transfusion («Гемотрансфузія»), люди з групою крові O також можуть мати нижчий ризик венозної тромбоемболії. При цьому у людей з групою крові А, В або АВ ризик його виникнення у 0,2% вищий.

Підвищує схильність до раку

Вчені визначили, що існує зв’язок між групою крові та деякими формами раку. Так, люди з групою крові А на 20% частіше схильні до розвитку раку шлунка, ніж люди з групою крові О. Люди з групою крові O також менш схильні до розвитку раку підшлункової залози, ніж люди з групою крові A, B або AB. Те саме стосується раку яєчників — жінки з групою крові O менш схильні до цього типу онкології, але можуть бути частіше схильні до раку нирок.

Деменція за групою крові

У людей з групою крові AB ризик розвитку деменції на 82% вищий, ніж у носіїв групи крові А, В та О. Експерти вивчили рівні у крові фактора VIII — білка згортання крові. Високі рівні цього чинника пов’язані з вищим ризиком появи когнітивних порушень та деменції. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Neurology («Неврологія») люди з групою крові AB мали вищі середні рівні фактора VIII, ніж люди з іншими групами крові.

Та інші недуги

Може скластися враження, що люди з групою крові О — щасливчики, адже вони найменше схильні до ризику розвитку серцевих або онкологічних захворювань, деменції. Однак дослідження показали, що люди з групою крові можуть мати підвищений ризик розвитку виразки, пов’язаної з інфекцією Helicobacter pylori. Також у жінок із групою Про частіше спостерігаються проблеми з фертильністю, а у чоловіків — ожиріння.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама