Названо дві причини, через які хворі на діабет прокидаються ночами

Названо дві причини, через які хворі на діабет прокидаються ночами

Багато хворих на цукровий діабет щоночі прокидаються близько 3 годин. Це відбувається через так званий феномен сходу сонця, який пов’язаний з фізіологічними процесами, що відбуваються в організмі в ранкові години. Також пробудження може спричинити ефект Сомоджі, який пов’язаний із реакцією організму на низький рівень глюкози у нічний час.

Феномен світанку

Як відомо, організм використовує глюкозу для виробництва енергії, яка потрібна для ранкового пробудження. Потім організм починає використовувати накопичену глюкозу для підготовки до наступного дня. Водночас печінка виділяє додаткову глюкозу в кров через гормони росту, кортизол і катехоламіну. Все це призводить до підвищення рівня цукру в крові вранці, що змушує хворого прокидатися.

  • Ранковий підйом сонця може стимулювати вивільнення адреналіну та інших гормонів, що посилює ефект збільшення рівня глюкози в крові.

Ефект Сомоджі

Друга причина високого рівня цукру в крові вранці пов’язана з ефектом Сомоджі, або фізіологічною відповіддю організму на гіперглікемію. Серед ночі організм виділяє гормони, які змушують печінку вивільняти накопичену глюкозу. При цукровому діабеті це супроводжується різким стрибком цукру в крові, що призводить до пробудження.

  • Гормони адреналін та кортизол стимулюють вивільнення глюкози з печінки, щоб підтримувати рівень цукру в крові. Внаслідок цього відбувається підвищення рівня глюкози в крові.

Велика різниця

Відмінність між двома цими станами полягає в тому, що ефект Сомоджі призводить до гіпоглікемії, за якою слідує гіперглікемія. Один із найпростіших способів дізнатися, чи пов’язаний сплеск цукру в крові з цим ефектом — перевірити рівень цукру перед сном і відразу після пробудження. Також слід пам’ятати, що ефект Сомоджі може виникнути у будь-який час  доби, коли в організмі підвищується рівень цукру.

Для управління цими двома феноменами важливо дотримуватися здорового способу життя, приймати препарати та контролювати рівень глюкози в крові.

Кожна людина унікальна, і причини «стрибків» рівня цукру можуть відрізнятися. Найкраще обговорити індивідуальні особливості та план лікування з лікарем, який зможе запропонувати найефективніші стратегії контролю цукрового діабету.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама