По очах можна діагностувати серцевий напад за п’ять років до його розвитку

Діагностувати серцевий напад можна за п'ять років до його розвитку: експерти

Деякі офтальмологічні захворювання можуть бути пов’язані із серцево-судинними проблемами через загальні фактори ризику.

Гіпертензивні зміни у сітківці

  • Високий кров’яний тиск може спричинити зміни в судинах ока, що може бути виявлено під час огляду сітківки.
  • Емболії (затикання судини внаслідок переміщення частини тромбу або емболу) або тромбози (утворення тромбу) у судинах сітківки можуть бути пов’язані з порушенням кровообігу в оці та бути наслідком серцевих проблем.
  • Діабетична ретинопатія, спричинена цукровим діабетом, може вказувати на системні проблеми з кровообігом і вплинути на стан серцево-судинної системи.

Вчені Единбурзького університету (Великобританія), використовуючи дані британського біобанку, проаналізували медичний стан хворих, у яких був серцевий напад. Потім за допомогою штучного інтелекту вони створили модель, за допомогою якої змогли вказати на ризик серцевих захворювань в досліджуваній групі людей більш ніж за п’ять років до їх настання.

Програма поєднала результати візуалізації сітківки з такими факторами ризику розвитку серцевого нападу, як вік, стать, систолічний артеріальний тиск, індекс маси тіла та куріння.

— Об’єднання інформації про систему кровоносних судин у сітківці із традиційними клінічними даними дозволяє краще ідентифікувати ризик появи серцевого нападу у порівнянні з встановленими моделями, які включають лише демографічні дані, — повідомили дослідники, цитує The Guardian.

Ще точніші результати були отримані, коли, крім сканування сітківки та демографічних даних, було також включено інформацію про генетичну схильність людини до серцевих захворювань.

Як відомо, ризик розвитку серцевого нападу збільшується після 60 років. Тепер, дивлячись на сітківку ока та кілька інших показників, вчені зможуть передбачити захворювання на п’ять років раніше. Це означає, що в майбутньому такий простий тест допоможе виявити людей, схильних до ризику серцевих захворювань набагато раніше, до появи інших симптомів.

Важливо пам’ятати, що оцінка ризику розвитку серцевого нападу зазвичай проводиться на основі комплексної оцінки факторів ризику, включаючи аналіз крові, електрокардіограму, клінічні дані та інші дослідження. Будь-які зміни в очах, виявлені лікарем, можуть стати приводом для додаткового медичного обстеження та оцінки серцево-судинного статусу пацієнта.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама