Поразки легень після COVID-19 можуть бути незворотними

Поразки легень після COVID-19 можуть бути незворотними

Після перенесеного COVID-19 у деяких людей можуть виникнути зміни у легенях: фіброз легень, пневмонія, ускладнення судин легень, ослаблення дихальних м’язів. Тривалі наслідки Long COVID можуть спричинити тривалі симптоми, включаючи утруднене дихання, біль у грудях та інші проблеми, пов’язані з функцією легень.

Вчені Університету науки та технології Хуачжун у Вухані (Китай) спостерігали за 144 пацієнтами (79 чоловіків та 65 жінок), середній вік яких був 60 років. Усі вони перенесли коронавірусну інфекцію та були виписані з лікарні у період з 15 січня по 10 березня 2020 року.

Учасники через пів року, рік та два роки пройшли комп’ютерну томографію грудної клітки. Це дозволило перевірити у легенях наявність можливих запальних процесів, таких як фіброз, потовщення тканин, поява кіст, аномальне розширення бронхіальних стінок та інші. Також усім учасникам було проведено тести на функції легень.

Як показали результати, протягом двох років після одужання рівень легеневих запалень поступово знижувався. Так, через пів року після виписки аномалії в легенях спостерігалися у 54% пацієнтів, а через два роки — 39%, при цьому у 23% учасників, що одужали, діагностували фіброз.

Вчені зазначають, що протягом дослідження рівень інтерстиціальних фіброзних уражень залишався стабільним. Вони можуть стати причиною розвитку ідіопатичного легеневого фіброзу, що є небезпечним розвитком дихальної недостатності.

Крім того, пацієнти з фіброзними ураженнями частіше мали респіраторні симптоми та аномальну функцію легень у порівнянні з пацієнтами з нефіброзними аномаліями — 45% та 17% відповідно. Також багато учасників з такими ускладненнями відзначалося погіршення здатності дифундувати гази в легенях — 60% і 22% відповідно. 

На жаль, фіброзні зміни в легенях зазвичай вважаються важкооборотними, що означає, що відновлення повної функції легень може бути скрутним. Це наголошує на важливості раннього виявлення та лікування ускладнень після COVID-19, а також постійного моніторингу стану легень у пацієнтів, особливо у тих, хто зіткнувся з серйозними ускладненнями.

Результати дослідження опубліковані в журналі Radiology («Радіологія»).

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама