Що станеться з печінкою, якщо щодня пити пиво

Що станеться з печінкою, якщо щодня пити пиво

Пиво містить менше алкоголю, аніж вино. Проте його регулярне споживання може призвести до розвитку цирозу печінки. Це відбувається через те, що навіть невелика кількість алкоголю може накопичуватися в печінці, з часом викликаючи токсичну дію на цей орган. Крім того, пиво містить інші речовини, такі як солі, консерванти та барвники, які також можуть негативно впливати на печінку.

Удар по печінці

Люди, які п’ють багато алкоголю, включаючи пиво, схильні до розвитку алкогольної жирової хвороби печінки. Алкоголь може гальмувати розщеплення жирів у печінці, через що відбувається накопичення жиру. Підраховано, що до 90% людей, які зловживають алкоголем тією чи іншою мірою, страждають від цього стану.

Симптоми жирової хвороби печінки

  • Хронічна втома;
  • різке схуднення:
  • біль у печінці.

— Найгірша для печінки так звана середземноморська модель споживання алкоголю, коли спиртне в помірних кількостях п’ється щодня. У цьому плані краща північноєвропейська модель, яка передбачає спиртне у великих кількостях у вихідні або кілька разів на тиждень, — розповів гепатолог Якуб Клапачинський в інтерв’ю порталу Medonet.

Печінка також відповідає за розщеплення більшої частини алкоголю. Вона генерує такі його високотоксичні сполуки як ацетальдегід. Надалі вони можуть спричинити запалення, пошкодити клітини печінки та послабити імунну систему. На щастя, алкогольна жирова дистрофія печінки є оборотним станом.

  • Жирову хворобу печінки можна вилікувати, якщо кілька тижнів відмовитися від алкоголю.

Зміни можуть бути незворотними

Якщо алкогольну жирову хворобу печінки не лікувати, то вона може перерости в алкогольний гепатит, який є набагато важчим і часто незворотним.

Тривале споживання алкоголю може призвести до пошкодження печінки, або фіброзу. У міру того як все більше здорових тканин замінюються твердішими рубцями, виникає цироз печінки. У крайніх випадках єдиним порятунком може стати пересадка печінки.

Цироз печінки на ранніх стадіях може розвиватися безсимптомно. До 40% пацієнтів не відчувають симптоми доти, доки захворювання не перейде у тяжку стадію.

Споживання алкоголю, особливо у великій кількості або протягом тривалого часу, є одним із головних факторів ризику розвитку цирозу печінки. Пиво також може сприяти розвитку цирозу, навіть якщо воно здається менш концентрованим алкогольним напоєм.

Щоб запобігти розвитку цирозу печінки та інших захворювань цього органу, слід скоротити споживання алкоголю. Також важливо дотримуватися здорового способу життя, стежити за вагою та уникати вірусних захворювань.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама