Тривале використання електронних сигарет може спричинити запалення легень: дослідження

Тривале використання електронних сигарет може спричинити запалення легень: дослідження

Згідно зі статистикою, близько 2,6 мл підлітків віддають перевагу вейпінгу, або електронним сигаретам. Експерти пояснюють це тим, що багато підлітків помилково вважають, що електронні сигарети менш шкідливі для здоров’я, ніж звичайні. Крім того, вони мають широкий вибір смаків та ароматів, що привабливо для молоді. Проте лише один місяць вейпінгу може призвести до пошкодження ДНК, вважають вчені Університету Макгілла в Монреалі (Канада).

Фахівці проаналізували устрій американського бренду Juul. Третина респондентів робили 60 затяжок на день протягом від 3 до 20 хвилин з інтервалом три години між кожним вейпінгом. Інші піддавалися впливу електронної рідини, що використовується у випарниках. Експеримент тривав місяць.

Дослідження було зосереджено на бренді Juul. Електронна рідина, що використовується для створення пари, містить пропіленгліколь, побічний продукт нафти, й рослинний гліцерин з олії.

Однак інші бренди також згубно впливають на легені. Багато пристроїв для вейпінгу містять електронні рідини, хімічний склад яких може бути шкідливим для легень. Серед них є також нікотин, який може спричинити звикання.

Після закінчення експерименту вчені відзначили, що у тих учасників, які використовували пристрій Juul, відбулися зміни на клітинному та молекулярному рівнях. Ті, хто піддавався впливу пари електронних сигарет, мали вищі рівні білих кров’яних клітин у легенях, що вказує на ризик розвитку захворювань легень.

Тести також виявили зміни у сотнях генів у макрофагах, іншому типі білих кров’яних клітин, які беруть участь в імунній відповіді на інфекцію або ушкодження. Це свідчить про підвищений ризик пошкодження легень, пов’язаного з вейпінгом.

Симптоми запалення легень

  • Задишка;
  • біль у грудях;
  • кашель із кров’ю.

На думку вчених, вдихання пари при вейпінгу викликає зміни у легенях. Це ще раз доводить, що такі сигарети при тривалому використанні можуть спричинити захворювання легень.

Також використання електронних сигарет серед підлітків пов’язане з підвищеним впливом на мозок та серцево-судинну систему, що є небезпечним розвитком хронічних захворювань у майбутньому.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама