Вчені назвали незвичайний фактор ризику розвитку гіпоксії у хворих на цукровий діабет

Вчені назвали незвичайний фактор ризику розвитку гіпоксії у хворих на цукровий діабет

Гори, через свою висоту, можуть мати нестачу кисню в повітрі на великих висотах. Цей феномен відомий як гіпоксія. Вона може викликати різні проблеми, такі як запаморочення, стомлюваність, біль голови й в більш серйозних випадках — гірську хворобу. Особливо цей стан небезпечний для хворих на цукровий діабет.

Вчені Академії фізичного виховання у Кракові (Польща) провели медичний експеримент за участю 7 хворих на діабет. Їх на 48 години помістили у так звану гіпоксичну камеру. Атмосфера тиску у ній відповідала тій, що спостерігається на висоті 3500 м над рівнем моря. У міру зменшення кількості кисню багато учасників скаржилися на головний біль і відчували потребу дихати глибше.

— Усі пацієнти мали автоматичні інсулінові помпи. У міру збільшення висоти вони підвищували рівень дозування, — розповів один з авторів дослідження, доктор Бартломей Матейко, передає Radio ZET.

Результати показують, що тим хворим на діабет, які планують відпочинок у горах, необхідно планувати про можливе збільшення дозування інсуліну.

Гіпоксія може призвести до різних симптомів, включаючи головний біль, запаморочення, слабкість, утруднене дихання, стомлюваність, зниження концентрації та проблеми із зором. У важких випадках гіпоксія може призвести до втрати свідомості, непритомності й навіть до смерті, якщо не вжито відповідних заходів.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама