Вчені назвали незвичайний побічний ефект кави

Вчені назвали незвичайний побічний ефект кави

Кофеїн є стимулятором центральної нервової системи та може впливати на кровоносні судини, включаючи зорові. Вчені припускають, що вживання кофеїну може викликати тимчасове звуження кровоносних судин в оці та зменшувати кровотік, що може підвищити ризик пошкодження зорового нерва у людей з глаукомою.

Фахівці Лікарня Brigham and Women’s, Гарвардської медичної школи та інших дослідних центрів Бостона (США) виявили, що у людей, які випивали від трьох чашок кави з кофеїном на день, схильність до розвитку глаукоми була на 66% більша, ніж ті, хто не пив кави. Особливо це стосується жінок, які генетично схильні до розвитку цього офтальмологічного захворювання.

Вчені Південної Кореї нещодавно підтвердили припущення американських колег. Однак вони вважають, що ризик розвитку глаукоми від надмірного споживання кави зростає не у жінок, а чоловіків.

На думку експертів, кава з кофеїном підвищує очний тиск, звужує кровоносні судини в оці та зменшує кровообіг. Погіршення кровотоку може збільшити ризик ушкодження зорового нерва. Також кава з кофеїном може підвищити рівень амінокислоти, гомоцистеїну, який є маркером розвитку глаукоми.

Людям з високим ризиком розвитку глаукоми або діагностованим захворюванням слід обговорити своє споживання кофеїну з лікарем, щоб оцінити його можливі ризики й користь для здоров’я.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама