Вчені назвали ще один побічний ефект при цукровому діабеті ІІ типу

Вчені назвали ще один побічний ефект при цукровому діабеті ІІ типу

Цукровий діабет ІІ типу характеризується підвищеним рівнем глюкози в крові через недостатню чутливість тканин до інсуліну або недостатнє виділення інсуліну самим організмом. Діабет підвищує ризик розвитку серцево-судинних та нефрологічних захворювань, а також призводить до погіршення зору.

Вчені Лестерського дослідницького центру діабету та Лондонської школи гігієни (Великобританія) вважають, що тривалий вплив наслідків підвищеного рівня цукру в крові та рівня інсуліну може викликати деякі види раку. Найчастіше у таких хворих діагностується рак кишківника, печінки, підшлункової залози та ендометрія.

Експерти проаналізували дані більш ніж 135 000 британців у віці 35 років та старше, у яких у період з 1998 по 2018 рік було діагностовано діабет ІІ типу.

Вони врахували, що за останні 20 років смертність від онкологічних захворювань зменшилася і не перевищує 75 років. Однак у хворих на діабет підвищився ризик смертності від раку підшлункової залози, печінки та легень у всіх вікових групах, а рак кишківника  — у більшості вікових груп.

Тим часом показники раку молочної залози збільшилися у молодих жінок до 55 років, а показники раку передміхурової залози та ендометрію зросли у людей віком 75 років та старших.

— Результати дослідження наголошують на необхідності приділяти пріоритетну увагу профілактиці раку у таких хворих. Особливо це стосується колоректального, панкреатичного, печінкового та ендометріального раку, смертність від яких була значно вищою при цукровому діабеті ІІ типу, ніж загалом у населення, — зазначила керівник дослідження, доктор Супінг Лінг, цитує Mail Online.

Як не допустити розвитку цукрового діабету ІІ типу

  • Ведіть здоровий спосіб життя: дотримуйтесь правильного харчування, будьте фізично активними, відмовтеся від шкідливих звичок, таких як куріння та вживання алкоголю;
  • проходьте профілактичні обстеження виявлення онкологічних захворювань;
  • контролюйте рівень цукру та холестерину в крові.

Результати опубліковані в журналі Diabetologia («Діабетологія»).

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама