Вчені сказали, як уповільнити розвиток хвороби Паркінсона

Вчені сказали, як уповільнити розвиток хвороби Паркінсона

Литовські експерти в ході дослідження дійшли висновку, що порушення промови можуть бути першою характерною ознакою хвороби Паркінсона.

Хвороба Паркінсона часто асоціюється з тремором рук та втратою рухової функції. Однак мовні порушення можуть бути частиною клінічної картини цього захворювання. У пацієнтів із Паркінсоном часто спостерігаються зміни в інтонації, швидкості мови, артикуляції та інші аспекти мовного процесу. Ці зміни можуть проявитися навіть на ранніх стадіях захворювання до появи більш явних моторних симптомів.

Хвороба Паркінсона спричинена втратою нервових клітин у ділянці головного мозку, яка відповідає за вироблення дофаміну. Цей гормон бере участь у координації руху тіла. Проте вчені вважають, що зі зниженням рухової активності слабшає і функція голосових зв’язок, діафрагми й легенів.

— Зміни у мовленні часто з’являються раніше, ніж рухова дисфункція. Синдром м’язової скутості спостерігається, коли вже 80% нервових клітин загинуло,  — каже професор Каунаського технологічного університету Рітіс Маскеліунас, повідомляє Radio ZET.

Зв’язок між хворобою Паркінсона та порушеннями мови був помічений ще в 60-х роках, але тільки зараз за допомогою штучного інтелекту вченим вдалося це довести.

Фахівці вивчили зразки мовлення 61 пацієнта із хворобою Паркінсона та 43 здорових добровольців. У звуконепроникній кабіні мікрофон записував висловлювання обох груп. Після цього було зроблено аналіз будь-яких голосових відмінностей.

На ранніх стадіях хвороби Паркінсона люди можуть говорити

  • Тихо;
  • одноманітно;
  • менш виразно;
  • повільніше.

Вчені рекомендують звертати увагу на зміни у мовленні у літніх родичів та при необхідності звернутися до лікаря. Рання діагностика хвороби Паркінсона або інших неврологічних захворювань може бути ключем до більш ефективного управління симптомами та уповільнення прогресування хвороби.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама