Вузли на щитоподібній залозі не завжди є злоякісною пухлиною: лікарі

Вузли на щитоподібній залозі не завжди є злоякісною пухлиною: лікарі

Ці невеликі грудочки на  щитоподібний залозі іноді можна виявити при пальпації, але найчастіше під час ультразвукового обстеження (УЗД). Наскільки вони небезпечні?

Коли важко ковтати

Вузли щитоподібної залози – це тверді або заповнені рідиною ураження, – можуть бути поодинокими або множинними. Переважна більшість випадків (90%) вони доброякісні. Рідше (менш як 5%) – злоякісні.

Найчастіше вузли не турбують. Але якщо пухлина розростається, можуть виникнути такі симптоми, як труднощі з ковтанням, біль у шиї з іррадіацією у вуха, захриплість та ін.

Як не проґавити дорогоцінний час та вчасно розпізнати пухлину? Допоможе діагностика. Якщо результат ультразвукового дослідження незрозумілий, лікар призначить тонкоголкову біопсію (FNAB) щитоподібної  залози. Також доведеться здати аналізи для перевірки рівня гормонів, в основному тиреотропіну (ТТГ), а в разі потреби, FT4 та FT3. І в залежності від результатів і буде підібрано лікування.

Такі різні вузли

Існує чимало повір’їв, пов’язаних із лікуванням збільшення зобу. Нібито допомагають волоські горіхи і рицинова олія, якщо їм періодично змащувати їм шию. На жаль, ці твердження не відповідають дійсно. І все тому, що причини виникнення вузлів бувають різними.

Аденома щитоподібної залози, легка гіпертрофія типової тканини, не є небезпечною, але може призвести до стискання тканини або гіпертиреозу.

Кіста щитоподібної залози – простір, заповнений рідиною, – як правило, не є злоякісною, але в поодиноких випадках містять ракові клітини.

Багатовузловий зоб, найчастіше, спричинений дефіцитом йоду.

Запальне ураження щитоподібної залози найчастіше виникає при хронічному аутоімунному тиреоїдиті та часто супроводжується гіпотиреозом.

Рак – злоякісне новоутворення – з’являється в результаті генетичної схильності або попереднього опромінення області шиї.

Вузлик йодної недостатності нині зустрічається рідко.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама