Визначити високий рівень холестерину можна по очах

Визначити високий рівень холестерину можна по очах

Підвищений рівень холестерину загрожує відкладенням атеросклеротичних бляшок у судинах, що робить їх стінки менш еластичними та жорсткішими. Це призводить до зменшення гнучкості судин та звуження їх просвіту, що ускладнює вільний потік крові.

Погіршений кровотік може призвести до гіпоксії (нестачі кисню) у тканинах та органах, що є основною причиною серйозних ускладнень, таких як інфаркти міокарда (серцеві напади) і інсульти.

Симптоми високого рівня холестерину 

  • Біль у грудях, яка виникає як під час фізичних вправ, так і під час відпочинку, та іноді супроводжується серцебиттям чи запамороченням;
  • проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги;
  • почуття тяжкості та біль у ногах;
  • бліда шкіра на ногах та ступнях;
  • повільне загоєння ран;
  • товсті нігті, що повільно ростуть на ногах.

Три симптоми підвищеного холестерину, які можна побачити у власних очах.

Ксантелазми, чи жовті пучки. Це підшкірні відкладення холестерину з характерним зовнішнім виглядом: жовті або помаранчеві папули на повіках  проявляються в перинатальній області ока. Їх причиною є гіперліпідемія, тобто підвищена концентрація холестерину у крові. Вони також можуть з’явитися на ліктях, області колін, сідниць або стоп.

Старча дуга очей також може з’являтися у молодих людей і зазвичай свідчить про підвищений рівень холестерину. Це світло-сіра, біла або синя дуга навколо райдужної оболонки ока. Вона складається з жирових речовин, насамперед холестерину. Не впливає на гостроту зору.

Скотоми, плями та погіршення зору. Ці симптоми можуть свідчити про обструкцію вени сітківки ока, пов’язану із закриттям просвіту вени сітківки або її гілки. Вони можуть мати різні причини. Однією з них є атеросклеротичні зміни в сітківці артерії, пов’язані з підвищеним рівнем холестерину.

Якщо ви виявите будь-які симптоми, обов’язково зверніться до лікаря, який вам призначить лікування після проведення всіх необхідних аналізів.

Важливо, що атеросклероз — це хронічне захворювання, та його розвиток може тривати довгі роки. Однак правильний спосіб життя, включаючи здорове харчування, фізичну активність, відмову від куріння та управління стресом, може суттєво знизити ризик розвитку атеросклерозу та його ускладнень.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама