Зміна мікробіота може спричинити розвиток розсіяного склерозу: дослідження

Зміна мікробіота може спричинити розвиток розсіяного склерозу: дослідження

Розсіяний склероз (РС) — це хронічне аутоімунне захворювання, при якому імунна система організму прямує проти власної тканини, в даному випадку мієліну — захисної оболонки нервів. Процес руйнування мієліну призводить до виникнення низки симптомів, таких як порушення координації рухів, зниження чутливості, проблеми із зором, пам’яттю та концентрацією.

Причини розвитку розсіяного склерозу досі невідомі. Вважається, що причиною можуть бути вірусні інфекції, такі вітряна віспа, генетична схильність, низький рівень вітаміну D.

Експерти Копенгагенського університету (Данія) проаналізували мікробіом 148 пацієнтів із розсіяним склерозом та 148 здорових людей. Усіх  були взяти аналізи крові та зібрані зразки кала для секвенування ДНК. Через два роки аналізи було взято вдруге.

Вчені виявили, що мікробіота кишківника хворих на розсіяний склероз містила 61 вид бактерій, а здорових — лише 31 вид. В активній фазі захворювання в крові хворих було більше прозапальних цитокінів, а в мікрофлорі кишківника — бактерій.

Присутність певних видів бактерій у кишківнику у нелікованих пацієнтів була пов’язана з підвищеним ризиком множинних рецидивів РС протягом двох років. Це вказує на потенційну роль мікробіоти у розвитку та прогресуванні РС.

У пацієнтів на стадії ремісії захворювання дослідники виявили збільшення двох видів бактерій — Faecalibacterium prausnitzii та Gordonibacter urolithinfaciens. Це може зазначати, що певні зміни у складі мікробіоти можуть супроводжувати зміни у стадіях РС.

Мікробіом хворих на РС також містив більшу кількість вірусних видів та бактеріофагів загону Caudovirales. Це може вказувати на наявність дисбалансу у мікробіоті, що може бути пов’язане з розвитком чи прогресуванням РС.

Ці спостереження підкреслюють складні взаємозв’язки між мікробіотою кишківника та розсіяним склерозом. Однак потрібно провести додаткові дослідження, щоб повніше зрозуміти природу цього зв’язку та визначити, які стратегії лікування мікробіота можуть бути корисні для пацієнтів з розсіяним склерозом.

Дослідження опубліковано в журналі Genome Medicine («Геномна медицина»).

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама