Харчова алергія вражає кожну десяту людину у світі

Харчова алергія вражає кожну десяту людину у світі

Алергія є неадекватною реакцією імунної системи на речовини, які зазвичай безпечні. Серед них — пилок, пліснява, шерсть тварин, хімічні речовини та харчові продукти.

Коли організм сприймає ці антигени як загрозу, імунна система реагує, виробляючи антитіла, зокрема, імуноглобулін E (IgE). Вони стимулюють вивільнення хімічних речовин, таких як гістамін з клітин, що викликає алергічні симптоми.

Симптоми алергії

  • Сверблячка, червоні плями на шкірі або висип.
  • Чихання, закладеність носа, нежить.
  • Сльозотеча та свербіж.
  • Кашель, задишка або свистяче дихання.
  • Болі у животі, нудота чи пронос.

Згідно зі статистикою, харчова алергія вражає кожну десяту людину в усьому світі. Досі незрозуміло, чому деякі люди схильні до алергії. В останні роки вчені, намагаючись відповісти на це питання, досліджували мікробіом кишківника, щоб зрозуміти його можливу участь у реакціях гіперчутливості.

Як відомо, кишківник є домівкою для бактерій, грибків, вірусів. Ці мікроорганізми впливають на процеси травлення, а також на настрій та імунітет. Мікробіом виділяє коротколанцюгові жирні кислоти, включаючи масляну кислоту або бутират, що сприяє гарному самопочуттю.

Порушення флори мікробіому змінюється, коли бутирату не вистачає. Для його заповнення зазвичай вводять бактерії, що виробляють його. Вчені під час експерименту замість них безпосередньо вводили метаболіт. Це дозволяло зняти симптоми алергії на арахіс та, можливо, інші її типи.

Дослідники експериментували з покращенням структури бутирату для його ефективнішого введення в організм. Бутират є сіллю масляної кислоти, яка є коротким ланцюгом жирних кислот та асоціюється з потенційною користю для здоров’я кишківника та імунної системи.

Проблема полягає в тому, що бутират, який приймається перорально, розкладається ще до того, як досягне кишківника. До того ж він має неприємний запах та смак. Фахівці розробили полімерні міцели, які містять приховані в ядрі бутиратні ланцюги. Вони допоможуть зменшити неприємний запах та смак бутирату, а також захистити ланцюги жирних кислот від розкладання до досягнення кишківника.

Якщо клінічні дослідження підтвердять ефективність та безпеку цього удосконаленого бутирату, його використання може бути розглянуте для лікування харчових алергій та запальних захворювань кишківника, повідомляє Американське хімічне товариство.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама