Причини та симптоми алергії на метал: як її позбутися

металеві предмети

Алергія на метал – це неприйняття імунною системою певних металів. Бунт в організмі виливається назовні у вигляді різних симптомів, починаючи від легких подразнень до серйозних алергічних реакцій. У медичних колах алергія на метал має більш розширену назву – контактний алергічний дерматит.

Серед металів, які спричиняють алергічні реакції, найпоширенішими є:

  • нікель;
  • кобальт;
  • хром;
  • мідь. 

Нікель є найбільш поширеним алергеном серед металів і може міститися в ювелірних виробах, монетах, браслетах для годинників, кнопках на джинсах та інших предметах повсякденного використання.

Ювелірні вироби із золота, срібла та платини, до яких додали домішки менш благородних металів, також викликають небажану реакцію. 

Як проявляє себе алергія на метал

Іноді алергія на метал може ховатися всередині організму, накопичуватися і проявитися через кілька днів або років. Це залежить від імунітету та інших чинників, таких як вік і чутливість до алергену. 

Коли іони металу торкаються шкіри, вони змінюють хімічний склад клітин, що змушує організм реагувати на захист і викликає алергію. Іноді алергію викликає непереносимість певного металу.

Симптоми алергії на метал містять такі неприємні стани:

  • свербіж;
  • почервоніння;
  • набрякання шкіри;
  • висипання;
  • кропив’янку.

В особливо тяжких випадках виникає ангіоневротичний набряк і навіть анафілактичний шок.

Як діагностувати непереносимість організму на метал

Для діагностики алергії на метал лікар може призначити тести шкірної чутливості або крові для виявлення антитіл. Якщо алергія підтверджується, то найефективнішим способом лікування є уникнення контакту з алергеном. 

Це може означати позбавлення від прикрас або інших предметів, що містять метал, заміна зубних коронок або імплантатів, які містять нікель, на інші матеріали, такі як кераміка або титан.

У деяких випадках лікар призначає протиалергічні ліки або імунотерапію для зменшення симптомів алергії на метал. Однак, найефективнішим способом запобігання алергії на метал є запобігання контакту з алергеном.

Яке лікування призначають при дерматиті через метал

Після того, як причину алергії вдалося виявити, з’являється наступне головне завдання – запобігти повторенню та зменшити неприємні симптоми в гострому періоді.

Для швидкого загоєння лікар призначить крем, лосьйони та креми для зовнішнього застосування. Також лікування включає антигістамінні препарати, кортикостероїди, а також мазі.

Мазі виконують різні функції: вони можуть знімати набряк і свербіж, зволожувати шкіру і сприяти загоєнню ушкоджень. Гормональні мазі (наприклад, Адвантан) найефективніші в разі швидкого усунення свербежу і почервоніння. Вони використовуються дозовано і тільки за призначенням лікаря в гострій фазі.

Дітям і дорослим з атопічним дерматитом рекомендуються спеціальні мазі для догляду, такі як Топікрем. Вони допомагають утримувати вологу, відновлювати цілісність шкіри при розчісуванні та пошкодженнях, знімати свербіж і запалення, відновлювати місцеву мікрофлору і підвищувати імунітет.

Чи може алергія на метал мати психосоматичні причини

Нині існує багато доказів того, що наш психічний стан здатний впливати на наше фізичне здоров’я. Алергія на метал не є винятком.

Деякі експерти стверджують, що алергія на метал провокується психосоматичними факторами, такими як стрес, тривога або депресія. Це пов’язано з тим, що психічний стан впливає на наш імунітет і здатність організму боротися з алергічною реакцією.

Наприклад, якщо ви часто перебуваєте в стресових ситуаціях, то ваш організм виробляє більше гормону кортизолу, який збільшує запалення в організмі та погіршує симптоми алергії на метал.

Таким чином, коли ми говоримо про лікування алергії на метал, необхідно враховувати не тільки фізичні причини, а й психосоматичні. Найкращий спосіб боротьби з цим захворюванням – це поліпшення психічного здоров’я і зниження рівня стресу у вашому житті. Це може допомогти поліпшити вашу імунну систему і знизити ймовірність виникнення алергічних реакцій на метал.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама