Алергія на золото: наскільки поширена, від чого з’являється і як проходить лікування

золота медаль та висип на шкірі

Якщо раптом на тілі з’являється почервоніння, подразнення, пухирі, і все це супроводжується неприємним свербінням, печінням і набряком слизової оболонки носа, найімовірніше, це алергія. Усім відомо, що вона з’являється на що завгодно, але чи може бути алергія на золото – про це навіть ніхто й не підозрює.

Чи можна звинувачувати золото в алергічній реакції?

Алергія на золото це така сама реакція імунної системи, як і на метал, траву та інші зовнішні подразники. У медицині її називають контактний алергічний дерматит, тобто те, з чим доводиться нашому тілу стикатися або вступати в контакт. 

Відомо, що частіше неадекватну реакцію організму викликає скоріше сплав металів, ніж саме золото. Найчастіше в складі золотих сережок та іншої біжутерії є нікель, хром, кобальт, мідь, цинк, паладій тощо. Майстри ювелірних виробів полірують прикраси спеціальною пастою, яка також стає причиною алергії. 

У деяких причиною алергії стає взаємодія золота з водою. Наприклад, якщо не знімати коштовності під час миття рук або купання. Крапельки води, які залишаються між шкірою і металом, спричиняють окислення і подразнення.  

По суті не існує такого діагнозу, як «алергія на золото» з тієї лише причини, що дорогоцінний метал гіпоалергенний. Неправильна реакція організму можлива лише на домішки. Тому якщо раптом з’явилася алергія на золоті сережки в дитини, варто звернути увагу на пробу золота. Якщо прикраси містять суміш нікелю, то вірогідно, саме він є причиною неприємних симптомів.

Які симптоми супроводжують алергію на золото

Симптоми алергії на золото бувають як легкими, так і сильними. Наприклад, це такі відчуття як свербіж, почервоніння, набряк і подразнення шкіри. 

Середня тяжкість розвитку алергії проявляється досить болісно: контактний дерматит, утворення пухирців на шкірі.

Рідкі симптоми включають астматичні реакції, ангіоневротичний набряк, головні болі, нудоту і навіть анафілактичний шок.

Інші причини алергії на золото

Алергія на золото не обов’язково розвивається через тісний контакт із прикрасами. Іноді вона спалахує внаслідок тривалого контакту з металом, який міститься в протезах або зубних коронках. 

Деякі люди можуть бути більш схильні до розвитку алергії на золото, особливо якщо вони мають попередню алергічну реакцію на інші метали, такі як нікель.

Як проходить лікування

Якщо ви підозрюєте, що у вас алергія на золото, то необхідно звернутися до лікаря-алерголога, який проведе тести на алергію і допоможе визначити точну причину симптомів. Лікування алергії на золото полягає у застосуванні антигістамінних препаратів, місцевих кремів і мазей для зняття симптомів, а в деяких випадках – уникнення контакту із золотом.

Загалом, алергія на золото не є поширеною, однак, якщо ви відчуваєте симптоми, пов’язані з контактом із золотом, важливо звернутися за допомогою для діагностики та лікування.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама