Чи корисний риб’ячий жир при панкреатиті, чи варто проявляти обережність

Риб'ячий жир і підшлункова залоза

Довгий час цей препарат вважався мало не чарівним засобом. Ним намагалися нагодувати своїх дітлахів усі батьки, боячись, що якщо вони цього не зроблять, то малеча обов’язково зачахне, як не полита вчасно рослина. Про який продукт йдеться? Це риб’ячий жир. Що на сьогодні відомо про цей продукт?

Харчова добавка з риби давно привертає увагу дослідників і лікарів своїми потенційними перевагами для здоров’я. Але чи можна риб’ячий жир при панкреатиті?

Розглянемо користь і шкоду риб’ячого жиру при цьому захворюванні та які існують його замінники.

Панкреатит: короткий огляд

Коли підшлункова залоза дає збій, це позначається на травленні та регулюванні гормонів. Запалення залози називають панкреатитом. Зазвичай його поділяють на дві категорії: гострий і хронічний. Обидві фази мають значний вплив на здоров’я людини.

Причини розвитку панкреатиту

Існує кілька чинників, що сприяють розвитку панкреатиту:

  • надмірне вживання алкоголю;
  • вживання у великих кількостях жирної їжі;
  • камені в жовчному міхурі та жовчовивідних шляхах;
  • травми;
  • інфекції;
  • генетична схильність;
  • певні медикаменти.

Симптоми панкреатиту

Симптоми панкреатиту залежать від форми захворювання. Гостра форма зазвичай супроводжується гострим болем у верхній частині живота, який нерідко відчувається в ділянці спини. Болі посилюються після приймання їжі, особливо жирної або гострої. Також можливі симптоми, такі як нудота, блювота і загальна слабкість.

Хронічний панкреатит проявляється більш постійним і менш інтенсивним болем у животі, порушеннями травлення, діареєю і втратою ваги.

Якщо захворювання було діагностовано, пацієнт крім медикаментозного лікування, дотримується дієтотерапії. Вона спрямована на зменшення симптомів і забезпечує організм корисними речовинами. 

Що знайдено в риб’ячому жирі корисного?

Жирні кислоти, якими багата як риба, також і витяжки з неї, справедливо посідають центральне місце в наукових дослідженнях. І не дарма минулі покоління намагалися всіма силами нагодувати цією речовиною. 

Насамперед кислоти знімають запалення. Це особливо актуально для пацієнтів, які страждають на запалення шлунково-кишкового тракту, а отже, полегшує біль і усуває дискомфорт, пов’язаний із панкреатитом.

Крім того, речовини позитивно впливають на серцево-судинну систему. Вони регулюють рівень тригліцеридів і холестерину, покращують гемодинаміку і регулюють артеріальний тиск. 

Це доведено безліччю досліджень, і тому регулярне споживання омега-3 допомагає в профілактиці серцево-судинних захворювань, що особливо важливо для пацієнтів із панкреатитом.

З чого його добувають?

Зрозуміло, що риб’ячий жир добувають із риби, але не з кожної. Наприклад, велика відсоткова частка жиру міститься в морських видах: пікші, путасу, скумбрії, норвезькому лососі, оселедці. Не кожна частина тіла риби підходить для виробництва препарату, його виготовляють із печінки морських істот. Харчова добавка в процесі виробництва очищається, піддається обробці та перевірці. У продаж він зазвичай надходить у желатинових капсулах.

Альтернативні джерела

Крім жиру з печінки рибних істот, омега-3 зустрічається в рослинних продуктах. Включення різноманітних джерел речовини дає змогу отримати аналогічну користь від цих кислот, мінімізуючи одночасно ризик загострень. 

Єдина умова – обмежена кількість, встановлена лікарем і поза періодом загострення, а також хронічної стадії. Після останнього нападу має минути не менш як місяць.

Отже, продукти, які прирівнюються до жиру риби: 

  1. Насіння льону.

Лляне насіння – одне з найпопулярніших рослинних джерел омега-3. Жирні кислоти перетворюються в організмі в інші більш активні форми омега-3. Насіння додають у сніданки, овочеві салати, печуть хлібобулочні вироби.

  1. Волоський горіх.

Рослинний продукт, який також виступає альтернативою рибному продукту. Його використовують як добавки до різноманітних страв, як-от каші, салати, або в чистому вигляді, як перекус.

  1. Насіння чіа.

Крім омега-3 кислоти багате на протеїн, клітковину й антиоксиданти. Чіа необхідно вимочувати у воді та додавати в сніданки.

Які джерела мають більше переваг

Порівняння вмісту омега-3 в різних продуктах допоможе визначити, які джерела найкраще включати в раціон. Наприклад, не тільки риб’ячий жир містить активні форми омега-3, а й лляне насіння, волоський горіх і чіа. Альфа-ліноленова кислота (ALA) в рослинних продуктах потребує конвертації в більш активні форми в організмі. Вони особливо цінні для вегетаріанців і тих, хто уникає риби.

Важливо зазначити, що риб’ячий є кращим джерелом омега-3, оскільки містить уже готові до засвоєння EPA і DHA. Однак для тих, хто не вживає рибу, рослинні джерела омега-3 також слугують цінним замінником.

Риб’ячий жир і панкреатит: користь і обережність

Омега-3 кислоти, що містяться в риб’ячому жирі, мають здатність пригнічувати активність запальних медіаторів, таких як цитокіни та інтерлейкіни. Завдяки цьому риб’ячий жир можна вважати цінним доповненням до дієти, але, попри обнадійливі результати досліджень, необхідно підходити до вживання в разі панкреатиту з обережністю. Навіть найкорисніший жир буде важко засвоюваний для підшлункової залози, особливо в період загострень.

В інструкції до препарату можна знайти відомості за яких захворювань протипоказаний риб’ячий жир. Серед переліку є таке:

  • гострий холецистит;
  • гострий панкреатит;
  • період загострення панкреатиту та холециститу.

Тому ніколи не займайтеся самолікуванням. Лікар або дієтолог надасть консультацію щодо підбору корисного харчування та підбере оптимальні дози.

Навіть якщо давно не було нападу, необхідно суворо дотримуватися дози, призначеної лікарем. Крім того, слід суворо обмежити надходження в організм жиру рослинного походження, наприклад, олії льону або оливкової.

Висновок

Риб’ячий жир при панкреатиті знижує запалення і позитивно впливає на тканини підшлункової залози, але тільки в стадії стійкої ремісії.

Перед внесенням змін до раціону важливо проконсультуватися з медичним фахівцем, щоб врахувати індивідуальні особливості та ризики.

Чи шкідливий риб’ячий жир для людей, які страждають на панкреатит?

Ні, риб’ячий жир може бути корисним для пацієнтів з панкреатитом.

Які корисні властивості має риб’ячий жир при панкреатиті?

Риб’ячий жир містить омега-3 жирні кислоти, які можуть допомогти знизити запалення та полегшити симптоми панкреатиту.

Які види риби найбільше рекомендується вживати при панкреатиті?

Найбільш рекомендованою є жирна риба, така як лосось, тунець і сардини, багаті на омега-3 жирні кислоти.

У яких дозах слід вживати риб’ячий жир при панкреатиті?

Дозування риб’ячого жиру може змінюватись, але зазвичай рекомендується проконсультуватися з лікарем для визначення правильної дози.

Чи є якісь побічні ефекти від вживання риб’ячого жиру при панкреатиті?

В окремих випадках можуть виникнути неприємні побічні ефекти, такі як блювання або діарея, але вони зазвичай пов’язані з надмірним споживанням. Пацієнтам слід дотримуватись рекомендованого дозування.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама