Холодець при панкреатиті

Холодець та підшлункова залоза

Холодець – це страва, яку готують шляхом тривалого варіння м’яса, найчастіше свинини, курятини або яловичини. Їх варять разом із кістками та хрящами до повної готовності, після чого м’ясо вистигає і застигає у своєму власному желе. Холодець популярний як традиційна страва в багатьох культурах і відомий своїм особливим смаком і текстурою.

Але якою б популярною і смачною не була страва, на жаль, холодець при панкреатиті їсти суворо забороняється. Дізнаємося, що корисного в ньому, а також про причини заборони. 

Рекомендації щодо дієти для пацієнтів із панкреатитом

У разі панкреатиту рекомендується дотримуватися спеціальної дієти, яка допомагає знизити навантаження на підшлункову залозу і забезпечує щадні умови для її відновлення. Основні рекомендації включають:

  1. Низький вміст жирів.
  2. Обмеження цукрів.
  3. Високий вміст легкозасвоюваного білка. 
  4. Помірне споживання вуглеводів, не більше 150 грамів на добу.
  5. Часті й невеликі прийоми їжі.

Заборонені продукти за панкреатиту

Існують продукти, які слід беззастережно виключити з раціону в разі панкреатиту, оскільки вони спричиняють посилення симптомів і погіршення стану. Ці продукти включають у себе:

  1. Жирні м’ясні страви.
  2. Молочні продукти з високим вмістом жирів.
  3. Фастфуд і смажена їжа.
  4. Солодощі та газовані напої.

Основні інгредієнти холодцю

У складі холодцю основне місце займає м’ясо. Найчастіше використовується свиняче або яловиче м’ясо, але також можуть бути присутніми інші види м’яса, як-от птиця або риба.

Застигає холодець завдяки желюючій речовині з кісток і хрящів. Вони ж надають бульйону багатий смак і консистенцію. Деякі господині вважають за краще додавати в страву желатин для застигання бульйону і надання холодцю характерної гелевої структури.

Крім того, для поліпшення смаку і залежно від рецепта, в холодець додають різні приправи, такі як цибуля, часник, лавровий лист, перець і сіль.

Поживна цінність холодцю

Хоча холодець багатий білками, необхідними для відновлення і регенерації тканин організму, а також колагеном, який зміцнює сполучні тканини, все ж це висококалорійна страва.

У холодці містяться ненасичені жири, які у здорової людини розщеплюються за допомогою ферменту ліпази. Але при запаленому панкреасі ця функція порушена, тому існує ймовірність посилити симптоматику захворювання. Таким чином, холодець при панкреатиті перевантажує залозу. Усі його корисні властивості перекреслюються в гострій стадії захворювання. 

Крім білків холодець є хорошим джерелом колагену. Він сприяє зміцненню сполучних тканин і може бути корисним для підтримки здоров’я панкреатичної залози.

Можливі проблеми при вживанні холодцю при панкреатиті

Як ми з’ясували, високий жир і калорії в холодці призводить до перевантаження підшлункової залози і посилення симптомів панкреатиту. Крім цього, м’ясний бульйон містить приправи, пурини та інші органічні речовини, які негативно впливають на стан підшлункової залози. Вони спричиняють посилений приплив жовчі, ферментів до органу, які пошкоджують його ще більше, посилюючи запалення. 

До того ж, за панкреатиту не можна їсти холодну або гарячу їжу. Для перетравлення холодної страви орган буде ще більше напружуватися, через що відчуває додаткове навантаження. 

Також висока кількість приправ, солі, перцю, прянощів спричиняє приплив ферментів, що виробляють, які подразнюють залозу. 

Рекомендації щодо вживання холодцю в разі панкреатиту

Єдина умова, за якої допустимо вживати невеликі порції холодцю, це фаза стійкої ремісії. При цьому важливо дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Починати з невеликих порцій, не більше 50-100 грамів за один прийом.
  2. Уважно стежити за реакцією свого організму. Якщо після вживання холодцю виникають дискомфорт, болі в животі або інші негативні симптоми, слід негайно припинити його вживання.

Також правильні способи приготування допоможуть зробити холодець більш придатним для пацієнтів із панкреатитом:

  1. Видалення жиру.

При приготуванні холодцю рекомендується видалити якомога більше жиру і жирних відкладень з поверхні бульйону і м’яса.

  1. Використання нежирних м’ясних сортів.

Вибір нежирних видів м’яса, таких як куряче або індички, замість жирної свинини або яловичини, може зробити холодець менш жирним.

  1. Варити страву на вторинному бульйоні. 

Якщо бульйон ненаваристий, то підшлунковій буде легко і процес травлення не ускладнений. 

У будь-якому разі важливо пам’ятати, що реакція на вживання холодцю в кожного пацієнта своя. Тому перед внесенням цієї страви до свого раціону, допоможе прийняти рішення консультація з лікарем або дієтологом.

Альтернативи холодцю в раціоні за панкреатиту

Якщо дуже хочеться чогось святкового, але залізо почувається не у формі, існують продукти і страви, які можна віддати перевагу холодцю:

  1. Курячий бульйон.

Бульйон із курячого м’яса, приготований без жиру і шкіри, є менш жирною альтернативою холодцю.

  1. Рибний холодець.

Нежирні види риби, такі як тріска, тілапія або лосось, корисні для здоров’я серця і суглобів.

  1. Яйця.

Варені яйця, білки яких легко перетравлюються – це чудове джерело білка і мікроелементів.

  1. Тофу.

Тофу – рослинне джерело білка, багате на амінокислоти. Може бути альтернативою м’ясу і молочним продуктам.

  1. Пюре з овочів. 

Овочеве пюре, приготоване без додавання олії та з мінімальним вмістом жирів, забезпечує легкозасвоювані вуглеводи та поживні речовини.

Висновок

Холодець – це смачна і корисна страва, але не для пацієнтів із панкреатитом. Необхідно враховувати його високий вміст жирів і калорій, органічних речовин, а також неприйнятну температуру для органу. 

У разі хронічної стадії захворювання або стійкої ремісії вживання холодцю має відбуватися в помірних кількостях, не більше 50-100 грамів за один прийом. Дотримуйтесь індивідуальних рекомендацій лікаря або дієтолога щодо прийому холодцю за панкреатиту.

Чому при панкреатиті не можна їсти холодець?

Через високий вміст пуринів в інгредієнтах таких страв, як холодець та заливне заборонені в разі подагри, панкреатиту та каменів у нирках.

Чи можна їсти м’ясний бульйон за панкреатиту?

Відмовтеся від супів на м’ясному і рибному бульйоні, від відварів грибів, окрошки, молочних супів і зеленого борщу.

У чому шкода холодцю?

Страву не варто їсти тим, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки та подагру. Крім того, холодець дуже калорійний і може призвести до посилення проблем із зайвою вагою. Найвищий показник у свинячого холодцю – близько 350 ккал на 100 г продукту; у яловичого нижчий – близько 209 ккал на 100 г.

Що лікує холодець?

Холодець корисний у разі суглобових захворювань, проблем з опорно-руховим апаратом, підвищує гемоглобін, зміцнює імунітет і зір.

Чи можна на дієті їсти холодець?

Дієтологи кажуть, що холодець – страва, яку не використовують для дієтичного (лікувального) харчування, оскільки, крім високого вмісту насичених жирів, містить і багато пуринових підстав та екстрактивних речовин – в основі холодцю наваристий бульйон.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама