Коли можна робити лазерну епіляцію під час вагітності?

вагітна жінка й апарат для епіляції

Лазерна епіляція – один із найзручніших способів видалення волосся, який стає дедалі популярнішим серед жінок у всьому світі. Однак, що робити, якщо ви вагітні? Багато жінок ставлять питання, чи безпечно проводити лазерну епіляцію під час вагітності.

На думку більшості медичних фахівців, проведення лазерної епіляції під час вагітності не рекомендується. Хоча деякі дослідження не виявили жодних проблем для плода, проте точних наукових даних про це недостатньо.

Існує кілька чинників, за яких вплив блакитним променем небажаний для вагітних жінок. По-перше, під час виношування дитини у жінок часто змінюється рівень гормонів. Через це вони стають більш чутливими до болю. Також ніхто не може напевне знати, як поводитися шкіра, на ній можуть з’явитися подразнення та опіки. Крім того, якщо робити процедуру на обличчі й без спеціальних окулярів, то яскраве світло може мати негативний вплив на зір.

Крім того, не рекомендується здійснювати її на ділянках живота і попереку, що може стати проблемою для вагітних жінок, особливо на пізніх стадіях вагітності.

Хоча лазерна епіляція під час вагітності не рекомендована лікарями, деякі її види можуть бути проведені на певних ділянках тіла і тільки в суворо визначені терміни. Крім того, важливо правильно підготувати тіло до процедури і надалі застосовувати рекомендації майстра. Це дасть змогу не тільки закріпити результат, а й уникнути побічних ефектів.

Однак перед тим, як зважитися вагітній дівчині відвідати косметологічний кабінет, бажано проконсультуватися з ліцензованим фахівцем у сфері лазерної епіляції.

Чому вагітним жінкам протипоказана лазерна епіляція

Медичні експерти закликають утриматися майбутнім матерям від дії блакитного променя, називаючи кілька причин:

  • По-перше, у вагітних жінок змінюється гормональний фон, що може викликати зворотну реакцію – занадто бурхливий ріст волосся. У таких випадках процедура може виявитися неефективною і без бажаного результату.
  • По-друге, через гормони жінки гостріше відчувають біль, тому навіть така безболісна процедура як лазерна епіляція, може викликати неприємні відчуття. Стрес підвищує тонус матки, що негативно впливає на розвиток дитини.

Таким чином, не варто ризикувати здоров’ям малюка і проводити лазерну епіляцію під час вагітності. Натомість слід звернутися до фахівців і вибрати більш безпечніші способи, які не шкодять здоров’ю дитини та матері.

Що кажуть експерти про лазерну епіляцію під час вагітності

Згідно з Комаровським, лазерна епіляція під час вагітності може бути небезпечною для дитини, особливо на ранніх стадіях вагітності. Однак, якщо процедура необхідна, вона може бути проведена на пізніх стадіях вагітності, коли ризик для дитини мінімальний.

Також доктор Комаровський вказує на необхідність проведення процедури тільки кваліфікованим фахівцем і під контролем лікаря. При цьому слід враховувати особливості шкіри та можливі ускладнення, які можуть виникнути як у матері, так і в дитини.

Слід зазначити, що багато експертів рекомендують відкласти лазерну епіляцію до кінця вагітності, коли ризик для дитини мінімальний. Проте, якщо жінка вирішила провести цю процедуру, їй необхідно обов’язково проконсультуватися зі своїм лікарем і вибрати кваліфікованого фахівця. 

На яких термінах лазерна епіляція вважається більш безпечною

Під час вагітності необхідно якомога дбайливіше ставитися до свого здоров’я та майбутнього малюка. Особливо важливо бути обережним від моменту зачаття до 13 тижня. Під час цього періоду формуються основні системи й важливі органи малюка, тож будь-які впливи можуть призвести до порушень їхнього розвитку.

На другому триместрі вже немає такої загрози для плода. На цьому терміні лікарі радять відвідати стоматолога, тому й лазерна епіляція може бути безпечною та ефективною. Але це в жодному разі не скасовує консультацію з лікарем, щоб уникнути небажаних наслідків для здоров’я малюка.

На яких ділянках тіла дозволена епіляція

Якщо вагітна жінка здорова і лікарі не помічають у лазерній епіляції жодної небезпеки, то її можна проводити на таких ділянках тіла, як, наприклад:

  • обличчя;
  • пахви;
  • ноги;
  • руки. 

Однак, в інтимній зоні випромінювання УФ-променями категорично заборонено. Пояснюється це тим, що ділянка бікіні розташована близько до плода і будь-які маніпуляції в тій ділянці можуть завдати шкоди майбутній дитині. 

Крім того, лазерний вплив може викликати неприємні відчуття і болючість, оскільки шкіра в цій зоні дуже чутлива і тонка. З цієї причини з’являється підвищений тонус м’язів матки і її скорочення, що призводить до викидня або передчасних пологів.

У підсумку, рішення провести лазерну епіляцію під час вагітності, обов’язково має супроводжуватися рекомендаціями лікаря і фахівця. І, безумовно, важливо пам’ятати, що існують безпечніші альтернативи видалення волосся, як-от гоління, електроепіляція або воскова депіляція.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама