Курячі сердечка при панкреатиті

Курячі серця та підшлункова залоза

Курячі сердечка – це поживні субпродукти курки, які мають особливе місце в дієті пацієнтів із панкреатитом. Вони багаті амінокислотами, білками, мікроелементами та вітамінами. Дізнаємося, чи корисні курячі сердечка при панкреатиті.

Курячі сердечка: опис і харчова цінність

М’ясна частина курячого органу – це м’язова тканина, тому має жорстку текстуру. У кулінарії страва користується особливою популярністю. Курячі серця готують різними способами, включаючи смаження, варіння або запікання і використовують у різноманітних стравах.

Поживна цінність курячих сердечок

Курячі сердечка мають високу харчову цінність і є чудовим джерелом білка та мікроелементів. Вони містять вітаміни групи В, залізо, селен, цинк і фосфор. Ось приблизні показники харчової цінності курячих сердечок (на 100 грамів):

  • калорії: близько 153 ккал;
  • білок: близько 17 г;
  • жири: близько 9 г;
  • вуглеводи: менше 1 г;
  • вітамін В12: близько 20 мкг (понад 800% від рекомендованої добової норми);
  • залізо: близько 6 мг (понад 30% від рекомендованої добової норми);
  • селен: близько 30 мкг (понад 50% від рекомендованої добової норми).

Білок і мікроелементи в курячих сердечках

Одним із найважливіших компонентів курячих сердечок є білок. Білок є будівельним матеріалом для клітин і тканин, і він відіграє важливу роль у регенерації та підтримці здорових органів. Курячі сердечка багаті на білок, що робить їх чудовим джерелом цієї поживної речовини для пацієнтів із панкреатитом.

Залізо в сердечках корисне для перенесення кисню організмом; селен бере участь у гормональній системі і є антиоксидантом, а цинк бере участь в обміні речовин і зміцненні імунної системи.

Крім того, сердечка мають ідеальну збалансованість за вуглеводами, жирами та протеїном. Вони беруть участь у побудові м’язів і сухожиль, тому їх у свій раціон люблять включати спортсмени.

Такі амінокислоти, як триптофан (гормон щастя), лізин та метіонін – корисні для печінки в утилізації холестерину, також містяться у курячому субпродукті.

Користь курячих сердечок у разі панкреатиту

Хоча курячі сердечка це дієтичний продукт, але про них не можна сказати, що вони легко засвоюються організмом. Це особливо актуально для пацієнтів із панкреатитом, оскільки їхня підшлункова залоза доволі чутлива до важких і волокнистих продуктів. Курячі сердечка надають організму білок і мікроелементи, але навантажують травну систему.

Отже, курячі сердечка за панкреатиту, а особливо в разі загострення, ще більше погіршують симптоматику, тому не можна говорити про їхній позитивний вплив на здоров’я пацієнтів. Коли ж хвороба увійшла в стійку ремісію, важливо додавати їх до раціону з урахуванням рекомендацій лікаря та дієтолога.

Рецепти та способи приготування курячих сердечок

Курячі сердечка чудово підходять для приготування різноманітних салатів і супів. Їх додають у салати зі свіжими овочами та зеленню або використовують як інгредієнт для приготування курячих супів. Вони доповнюють страви смаком, користю та інгредієнтами.

Рекомендації щодо вживання курячих сердечок у разі панкреатиту

Перед приготуванням курячих сердечок необхідно виконати такі дії:

  1. Ретельно промийте курячі сердечка під холодною водою, видаляючи будь-які залишки жиру або мембрани.
  2. Обсушіть сердечка паперовим рушником.
  3. За необхідності видаліть внутрішні камери або жовчні бульбашки (зазвичай вони видаляються під час підготовки продукту перед продажем).
  4. За бажанням, курячі сердечка маринують у спеціях або приправах.

Коли підшлункова залоза не має запального процесу і лікар схвалив зміну раціону, важливо вміти правильно приготувати серця.

Для того щоб зменшити жорсткість у м’язовому продукті, його потрібно вимочувати не менше двох годин, періодично змінюючи воду. Після чого сировину відварюють близько 3 годин. Обсмажувати варені продукти не рекомендується, як і додавати гострі спеції.

Дозування та граничні порції

Під час вживання курячих сердечок у разі панкреатиту важливо дотримуватися поміркованості та стежити за дозуванням. Рекомендується починати через 2 місяці після останнього нападу з невеликих порцій, особливо якщо раніше не включали їх у раціон. Зазвичай дієтологи рекомендують вживання курячих сердечок у межах 100-150 г в одному прийомі їжі. За хронічного захворювання панкреатиту ця кількість добре переноситься і не навантажує підшлункову залозу.

Протипоказання та потенційні ризики

Незважаючи на безліч корисних властивостей, курячі сердечка можуть бути не рекомендовані для деяких хворих. Важливо враховувати такі протипоказання та потенційні ризики:

  1. У період загострення панкреатиту курячі сердечка категорично заборонені. М’ясо залишається жорстким і волокнистим навіть якщо якісно піддавалося термічній обробці. Субпродукти важкі для травної залози і ймовірні болі, кольки, метеоризм і діарея.
  2. На курячі сердечка у деяких людей буває алергічна реакція або індивідуальна переносимість. Тому важливо уважно стежити за реакцією організму після їх вживання.
  3. Помірність у споживанні курячих сердечок важлива, щоб уникнути перевантаження травної системи.

Дотримання поміркованості та консультація з медичним фахівцем допоможуть мінімізувати потенційні ризики й отримати користь від курячих сердечок при панкреатиті.

Чи можу я вживати курячі сердечка при панкреатиті, якщо у мене нещодавно було загострення захворювання?

Якщо у вас було недавнє загострення панкреатиту, рекомендується обговорити включення курячих сердечок у вашу дієту з лікарем. У період загострення панкреатиту може знадобитися сувора дієта й обмеження певних продуктів, включно з білковими продуктами. Лікар зможе оцінити ваш поточний стан і дати рекомендації щодо харчування.

Яких інших продуктів слід уникати за панкреатиту, навіть якщо курячі сердечка можна вживати?

 У разі панкреатиту рекомендується уникати продуктів, які можуть підвищувати навантаження на підшлункову залозу, таких як жирне м’ясо, смажені страви, копченості, солодощі, алкоголь і гострі приправи. Важливо також стежити за споживанням великих порцій їжі та дотримуватися режиму прийому їжі.

Які способи приготування курячих сердечок є найкращими при панкреатиті?

Для пацієнтів із панкреатитом найкращими способами приготування курячих сердечок є варіння.

Чи можуть курячі сердечка взаємодіяти з ліками, які я застосовую для лікування панкреатиту?

Курячі сердечка вважаються відносно безпечними продуктами і не відомо, щоб вони взаємодіяли з ліками. Проте важливо обговорити це з вашим лікарем, оскільки індивідуальні особливості та стан пацієнта можуть впливати на взаємодію між продуктами і ліками. Лікар зможе дати точні рекомендації щодо часу прийому ліків і харчування.

Кому не можна курячі сердечка?

Курячі сердечка впливають на кровотворну систему організму, тому можуть спричинити розвиток тромбів, підвищений холестерин, загострення панкреатиту, харчову алергію та індивідуальну непереносимість субпродуктів.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама