Що буде, якщо їсти інжир при панкреатиті?

Інжир та підшлункова залоза

Інжир, відомий також як фігове дерево, часом називають «винною ягодою». Цей фрукт набуває популярності завдяки своїй універсальності та цінним властивостям. Багато хто з нас знає інжир у вигляді сушених фруктів, які можна придбати в магазинах або приготувати самостійно.

Сушіння надає інжиру ще більше корисних якостей, роблячи його одним із найцінніших продуктів не тільки для кулінарії, а й у медицині.

Розглянемо докладніше, чи корисний інжир у разі панкреатиту.

Опис інжиру як фрукта

Інжир – це плід, який росте на деревах смоковниці (Ficus carica). Цей деревоподібний чагарник характеризується великим лопатчастим листям і плодами у формі груші. Плоди інжиру мають різні забарвлення, включно з фіолетовим, зеленим і жовтим. Вони мають ніжну текстуру, солодкий смак і безліч насіння всередині.

Історичні аспекти використання інжиру в медичних цілях

Інжир має багату історію використання в медичних цілях. Його цінність як лікарської рослини була визнана в різних культурах. У традиційній медицині різних країн, включно з аюрведою і китайською медициною, інжир застосовувався для лікування різних захворювань і полегшення симптомів. Його антиоксидантні властивості та здатність знижувати запалення зробили цінним компонентом природної медицини.

Цікаві властивості інжиру

Вагітні жінки нерідко страждають на анемію, тому їм рекомендується підвищувати гемоглобін сушеним інжиром, оскільки він містить залізо.

Антиоксиданти, вітаміни (A, B, E, PP) і мінеральні речовини (магній, кальцій, фосфор, залізо), що містяться в інжирі, зміцнюють імунітет і підвищують стійкість організму.

Крім цього, сухий інжир допомагає протистояти застуді. Він знімає жар, сприяє потовиділенню, а також має відхаркувальну дію, допомагаючи краще виділятися мокроті.

У сфері проблем, пов’язаних зі шлунково-кишковим трактом, інжир також чудовий помічник. Він має проносні властивості. Ще одна дивовижна особливість – пектин в інжирі, який сприяє виведенню отрут і токсинів. Таким чином продукт надасть послугу в разі харчових отруєнь.

Сердечники й гіпертоніки будуть вдячні смоковниці за її здатність зміцнювати судинні стінки й м’язи, регулювати тиск і розріджувати кров.

Застереження

Однак варто пам’ятати, що інжир не рекомендується в разі запалення підшлункової залози, тому що груба клітковина чинить подразнювальну дію на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, спричиняючи розлади, кольки та газоутворення.

Надлишок цукру в плодах інжиру також не принесе нічого доброго, особливо в разі панкреатиту, і навіть сприяє розвитку цукрового діабету.

Крім того, щавлева кислота, що міститься в цьому фрукті, негативно впливає на запалену підшлункову залозу.

Пам’ятайте, що інжир – калорійний продукт. Тому, якщо у вас є проблеми з підшлунковою залозою, не рекомендується його вживання, навіть у вигляді компотів або відварів.

Якщо симптоми минули й ви перебуваєте в стійкій ремісії, інжир можна вводити в раціон, але тільки після ретельної фільтрації відвару або компоту, щоб уникнути потрапляння м’якоті всередину. Не варто додавати цукор у напої з інжиром, він і без того досить солодкий.

Крім того, інжир може спричиняти алергічні реакції у деяких людей, тому необхідно бути пильним, особливо якщо у вас є алергія на інші фрукти або реакції на аналогічні продукти.

Як включити інжир у раціон у разі панкреатиту

Для пацієнтів із панкреатитом важливо вибирати м’які й легкозасвоювані форми інжиру. Ось кілька рецептів і способів приготування страв з інжиром:

  1. Інжирне пюре.

Товчений інжир вживають як десерт. Просто розімніть стиглий інжир у пюре і додайте трохи меду для додання солодкості.

  1. Інжирні кекси.

Спробуйте приготувати кекси з додаванням інжиру. Додайте ніжні шматочки інжиру в тісто перед випіканням.

  1. Салат з інжиром.

Підготуйте салат, додавши до інжиру листя шпинату, волоські горіхи та ніжну олію для заправки.

Висновок

Інжир, завдяки своїм багатим поживним властивостям, антиоксидантам і протизапальним властивостям, може бути корисним доповненням до раціону пацієнтів із панкреатитом. Однак важливо вживати його в розумних кількостях і дотримуватися обережності, щоб уникнути небажаних ефектів.

Отже, інжир за панкреатиту допустимо включати в меню пацієнтів, але завжди рекомендується проконсультуватися з лікарем або дієтологом для врахування індивідуальних особливостей і розроблення найкращої дієти, щоб вміло керувати цим захворюванням.

Скільки штук інжиру можна їсти на день?

Свіжого інжиру можна з’їсти трохи більше ніж 150 г. Пам’ятайте, що калорійність сушеного інжиру в п’ять разів вища, тому його краще їсти в першій половині дня.

Як їдять інжир і чим він корисний?

Інжир можна їсти зі шкіркою або без – це залежить від сорту. У деяких плодів шкірка дуже ніжна, в інших – грубіша і створює відчутний контраст із м’якушем. Інжир додають у випічку, найчастіше в хліб, у десерти – він чудово поєднується з іншими фруктами, зокрема з цитрусами, із сухофруктами або з горіхами.

Кому не можна їсти інжир?

Дієтолог Мойсенко пояснила, кому краще не їсти інжир: «Стиглий інжир містить надмірну кількість фруктози, тому їсти його можна не всім. Зокрема, він протипоказаний тим, у кого є метаболічний синдром, ожиріння, гострий панкреатит і цукровий діабет».

Якої шкоди завдає інжир?

Надмірне споживання плодів може спричинити діарею, метеоризм та інші розлади кишківника. Інжир багатий на вітамін К, який може впливати на препарати для розрідження крові та знижувати їхню ефективність, тому не рекомендується їсти його перед хірургічним втручанням.

Що можна лікувати інжиром?

Інжир має велику кількість антиоксидантів, допомагає боротися з раком, лікує неускладнені захворювання, володіє антибактеріальними та протигрибковими властивостями, а також містить калій, клітковину та інші поживні речовини. Листя фігового дерева бореться з діабетом, лікує рак шкіри та зменшує зморшки.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама