Синій йод при панкреатиті

Синій йод та підшлункова залоза

«Синій йод при панкреатиті — мій чарівний засіб. Розведіть 10 крапель синього йоду у склянці води та випийте на ніч». Цю та інші поради можна прочитати в Інтернеті. Підкуповує можливість просто і недорого вилікувати таке захворювання як панкреатит. Однак наскільки вірна така порада? Адже відомо, що панкреатит, або запалення підшлункової залози, потребує дотримання суворої дієти та прийняття спеціальних ліків. Щоб відповісти на це питання, спробуємо розібратися, що є синім йодом при панкреатиті.

Як було створено синій йод при панкреатиті

Звична йодна настойка є водно-спиртовим настоєм з 7%-ним вмістом йоду і 5%-йодиду калію. Вона була розроблена італійським лікарем Антоніо Гросічем в 1908 як дезінфекційний засіб. Використання її як зовнішнє, так і пероральне допускається невеликими курсами, щоб не викликати роздратування.

Як відомо, йод необхідний для функціонування щитоподібної залози. Тому настоянку йоду часто рекомендували ендокринологічним хворим, якщо вони не мали на неї алергії. Однак чи надає йод лікувальну властивість при панкреатиті?

Вчені досліджували молекулярний йод як потужний антиоксидант, який має високу відновну здатність. Проведені дослідження на тваринах показали, що він може бути ефективнішим, ніж аскорбінова кислота. Невелике введення йоду запобігає підвищенню рівня інсуліну та знижує окисне ушкодження підшлункової залози, пов’язане з гіпотиреозом. Це означає, що йод може запобігти розвитку одного з тяжких ускладнень при панкреатиті — цукровому діабету — і при цьому зменшити симптоми гіпотиреозу. Однак має такі ж якості синій йод при панкреатиті та чим він відрізняється?

Синій йод з’явився завдяки лікарю Володимиру Мохначу, який у 1937 році був заарештований за звинуваченням у контрреволюції та засланий до ГУЛАГу. Саме там він перехворів на дизентерію, яку вилікував завдяки йоду з крохмалем. Зробив його сам: у фельдшера випросив йод, на кухні — картопляні шкірки та приготував з них засіб, які ув’язнені за колір прозвали «чорною кашею». Саме цей засіб дозволив тоді вижити багатьом заарештованим — Володимир Мохнач щодня обходив їх із ложкою йодного крохмалю. Він виявився настільки ефективним, що його визнав начальник санітарної частини Північного управління таборів як лікувальний засіб не тільки при дизентерії, але й інших недугах.

Вже після звільнення та подальшої реабілітації лікар продовжив вивчення властивостей синього йоду при панкреатиті. А, виступаючи на науковому симпозіумі 1956 року, пояснив його феномен. За словами вченого, йод у поєднанні з крохмалем перебуває в активній фазі та при цьому не має токсичності. Він зберігає всі якості, необхідні людині, й не має побічних ефектів.

Як приготувати синій йод при панкреатиті

Так званий розчин Люголя, або синього йоду, можна приготувати самостійно. Часто його використовують як антисептик для обробки ран та порізів. Однак синій йод при панкреатиті у стадії ремісії також використовується. І тут його застосовують перорально.

Рецепт синього йоду

Інгредієнт: 1 ч. л.  картопляного крохмалю, 1 ч. л. 5% спиртового розчину йоду, 1 склянка чистої води, лимонна кислота, цукор — на смак.

  1. У 50 мл води розведіть крохмаль. Перемішайте, щоб уникнути утворення грудок. Картопляний крохмаль служить загусником у цьому розчині.
  2. Всипте цукор, додайте щіпку лимонної кислоти. Знову перемішайте. Цукор може використовуватись як консервант для продовження терміну придатності розчину.
  3. Поступово влийте воду, що залишилася, продовжуючи помішувати.
  4. Додайте водно-спиртову настоянку йоду. Вона надасть розчину характерного яскраво-синього кольору. Поки він зберігатиметься, використовуйте розчин Люголя — це вказує на його лікувальні властивості.

Розчин Люголю відрізняється від йодної настойки. Крохмаль, що міститься в ньому, нейтралізує токсичні властивості йоду і захищає слизові оболонки шлунково-кишкового тракту. Крім того, крохмаль обволікає пошкоджені ділянки слизових оболонок кишково-шлункового тракту. Такий захисний шар сприяє швидкому загоєнню ран та зменшенню запалень. Тому синій йод при панкреатиті викликає полегшення. Крім цього, він цілюще впливає на весь організм.

Покращує травлення. Синій йод при панкреатиті стимулює підшлункову залозу та нормалізує рівень глюкози в крові.

Сприяє кровообігу. Синій йод покращує еластичність судин. Це нормалізує кров’яний тиск та перешкоджає розвитку серцево-судинних захворювань.

Знижує рівень стресу. Синій йод має седативну властивість. Це може вплинути на нервову систему і знизити рівень тривоги.

Нормалізує метаболізм та зміцнює імунітет.

Запобігає розвитку захворювань порожнини рота, таких як стоматит та тонзиліт.

Однак використовувати синій йод при панкреатиті слід після консультації з лікарем.

Синій йод при панкреатиті: як застосовувати

Отже, синій йод при панкреатиті цілюще впливає на запалену залозу і тим самим сприяє зменшенню симптомів. Однак його застосування неоднозначне. Під час загострення підшлункова залоза не може виробляти у належній кількості ферменти, які розщеплюють цукор, жири та крохмаль. Тому продукти, що їх містять, категорично не можна споживати хворому. Це може спричинити додаткове навантаження на підшлункову залозу та спровокувати загострення. Основним інгредієнтом синього йоду якраз є крохмаль, що унеможливлює застосування цього засобу такими хворими.

Проте дослідження показують, що синій йод при панкреатиті стимулює діяльність підшлункової залози. Тому його вживання може стати необхідним тим хворим, котрим багато ліків виявляються недостатньо ефективними. Як бути? Чи виправданий у цьому випадку ризик, чи ні?

Щоб відповісти на це питання, звернемося до вищезазначеного дослідження. Воно показало, що синій йод при панкреатиті має лікувальний вплив у тому випадку, якщо запалення підшлункової залози протікає на тлі гіпотиреозу. Це захворювання щитоподібної залози спричинене дефіцитом тиреоїдних гормонів і часто є недоліком йоду. Тому таким пацієнтам лікарі можуть рекомендувати синій йод при панкреатиті. 

Для його приготування в настоянку крохмалю достатньо додати 1 краплю йоду та розмішати. Отриманий засіб можна (після консультації з лікарем) приймати двічі-тричі на тиждень і у разі погіршення відмовитися від нього. Решті пацієнтів замість синього йоду при панкреатиті лікарі радять приймати звичні засоби.

Чи може вилікувати синій йод панкреатит?

Синій йод має антибактеріальні та протигрибкові властивості. Панкреатит не є інфекційним захворюванням. Тому синій йод може використовуватись лише як допоміжний засіб для лікування супутніх захворювань.

Чому лікарі не призначають синій йод при панкреатиті?

Синій йод є засобом народної медицини. Щобільше, його властивості науково не підтверджені, а побічні — добре відомі. Тому лікарі остерігаються призначати його.

Як правильно приймати синій йод: натщесерце, під час їжі чи після неї?

Синій йод приймають через 20–30 хв після їди.

Чи можна приймати синій йод під час лікування захворювань щитоподібної залози?

Кількість йоду в такому розчині незначна, і він не вплине на щитоподібну залозу. Тож приймати його не варто.

Чи ефективні клізми з розчином синього йоду при виразках товстого кишківника?

Синій йод відомий як антисептик, тому допомагає при лікуванні будь-яких інфекцій, у тому числі виразок шлунка. І тут роблять клізми з водою, попередньо розвівши у ній 50 г синього йоду. Курс лікування – тиждень. Перед застосуванням обов’язково зверніться до лікаря.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама