Трав’яні ліки проти малярії використовують вже понад 1500 років

комар

Листя китайської трави Artemisia annua, або однорічного полину, використовують для лікування малярії вже понад 1500 років. Створені на основі цього рослинного екстракту препарати, такі як артемізинін або цінхаосу, є головною надією у боротьбі з хворобою, яка кожні 30 секунд вбиває одну людину.

У 2001 році Всесвітня організація здоров’я (ВООЗ) рекомендувала використовувати терапію, яка містить артемізинін. Ця сполука міститься в сухому листі китайської трави цінхао, або полину. Згідно з дослідженням за участю 1500 пацієнтів, ліки, отримані з артемізиніну, знизили смертність від малярії більш ніж на 35% у порівнянні з хініном. При цьому вони були безпечніші та простіші в застосуванні.

— Артемізинін широко використовується у формі таблеток як частина комбінованої терапії для лікування пацієнтів з ранніми стадіями малярії. Нині це вважається найкращим методом лікування малярії, яка протікає без ускладнень, — розповів директор великої закордонної програми Wellcome Trust у Південно-Східній Азії, професор Нік Уайт.

Цінхаосу використовується для лікування малярії та лихоманки в Китаї вже понад 1500 років. У 1596 році китайський натураліст Лі Ши-Чень описав метод його використання: «Візьміть жменю солодкого полину, замочіть його в літрі води, вичавіть сік і випийте його весь».

Рослина має сильний ароматичний запах камфори та ефірних олій у маленьких повітряних залозах на поверхні листя. У міру дозрівання рослини ці повітряні кулі наповнюються артемізинін, набухають і, нарешті, лопаються, покриваючи рослину пестицидом. За оптимальних умов з одного гектара можна зібрати одну-дві тонни листя. Кожна з них здатна дати два-три кілограми артемізиніну.

Артемізинін був уперше виділений 1972 року вченими, які працювали під час війни у В’єтнамі. Це дозволило врятувати тисячі солдатів від стійкої до лікарських препаратів малярії.

Проте знадобилися роки, щоб рентгенівський кристалографічний аналіз виявив молекулярну структуру атремізиніну. Він містить 23 атоми водню і п’ять атомів кисню, які можуть бути розташовані в багатьох теоретичних конфігураціях. На щастя, природа створила єдину конфігурацію, що дозволила розробляти стабільніші молекули та похідні, придатні для фармацевтичних та терапевтичних застосувань.

На сьогодні артемізинін (виробник Novartis) використовується у синтезі споріднених сполук у комбінованій терапії на його основі (ACT). Особливо активно його використовують у Південній Африці, Танзанії, Замбії та Бурундії.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама