Вершкове масло – користь і обмеження в харчовому виборі

вершкове масло

Вершкове масло – це незамінний інгредієнт у кулінарії, є молочним продуктом, який отримують із молока або вершків шляхом відділення молочного жиру від сироватки. Воно відоме своїм унікальним смаком і цінними властивостями.

Розглянемо користь і шкоду вершкового масла, як воно впливає на різні функції організму, зокрема, чим масло корисне жінкам.

Користь вершкового масла для жінок

Вершковий жир містить жиророзчинний нутрієнт. Корисні дії вітаміну А для жінок проявляються в таких діях:

  • важливий фактор для здоров’я шкіри – сприяє підтримці природної еластичності шкіри, роблячи її більш пружною і молодою;
  • необхідний для гостроти зору;
  • підтримує нормальне функціонування репродуктивної системи. 

Заведено вважати, що в продукті є холестерин, який забиває судини бляшками. Але цей факт не скасовує те, що за помірного споживання вершкового масла, навпаки, відбувається очищення судин від шкідливого холестерину, що позитивно позначається на здоров’ї серця. 

Окрім цього «поганий» холестерин захищає нервові волокна та відповідає за якісне травлення. Натуральне масло захищає кишківник від інфекцій завдяки вмісту глікосфінголіпідів, а вітамін А має загоювальні властивості, знімає запалення в шлунково-кишковому тракті. 

В чому користь вершкового масла для вагітних

Жінкам, які планують вагітність, помірне споживання вітаміну А з масла вершків буде особливо корисним для її здоров’я та майбутнього малюка:

  1. Жирні кислоти Омега-3 й Омега-6, а також вітаміни А, D і Е, що містяться в олії, захищають від шкідливого впливу УФ-променів, роблять волосся здоровим і стимулюють його ріст, а також зміцнюють нігті та суглоби.
  2. Вітамін D, на який багате вершкове масло, позитивно впливає на центральну нервову систему – поліпшується якість сну, пам’ять і настрій. 
  3. Кальцій, якого в молочному продукті більш ніж достатньо, формує кісткову систему малюка і зміцнює кістки матері. 
  4. Елементи магній, фосфор, натрій, калій, залізо та інші важливі для формування і розвитку майбутньої дитини.
  5. Жирні кислоти з групи Омега зміцнюють ослаблений імунітет вагітної та покращують обмін речовин.
  6. Помірне споживання вершкового масла слугує профілактикою варикозного розширення вен.
  7. Лецитин у складі продукту бере участь у виробленні гормону радості – серотоніну.

Шкода вершкового масла для печінки

Однак, як і будь-який продукт, вживання занадто великої кількості вершкового масла має негативні наслідки для здоров’я, включно з печінкою. Наприклад, зайве його споживання призводить до накопичення жиру в печінці, спричиняючи захворювання, такі як жирова дистрофія печінки та цироз. Це особливо актуально для людей, які вже мають проблеми з печінкою або інші фактори ризику для захворювань печінки.

Масло тваринного походження містить високий рівень насичених жирів. Надмірне його вживання підвищує рівень холестерину в крові та збільшує появу з роками захворювань, пов’язаних із серцем і судинами. Тому добова доза дорослої людини – близько 20 грамів. 

Крім того, надмірне споживання насичених жирів призводить до набору зайвої ваги, що також негативно позначиться на загальному стані здоров’я.

Щоб отримати користь від вершкового масла і мінімізувати його потенційну шкоду, важливо дотримуватися поміркованості в споживанні. Рекомендується вживати вершкове масло в поєднанні з різноманітною і збалансованою дієтою, багатою на овочі, фрукти, злаки й білки з низьким вмістом жиру. Також важливо вибирати тільки якісне вершкове масло, надаючи перевагу органічним і натуральним варіантам.

Висновок

Вершкове масло має як користь, так і шкоду, і його вживання має бути помірним. Для жінок вершкове масло може бути корисним завдяки вмісту вітаміну А, проте його споживання має бути збалансованим.

Якщо занадто багато додавати до страв вершкового масла, зростає ймовірність виникнення ожиріння та атеросклерозу.

Також часто під вершковим маслом на прилавках магазину ховається спред. Цей продукт не може замінити справжнє вершкове масло. До того ж у нього часто додають консерванти, барвники, стабілізатори та ароматизатори, які шкодять здоров’ю. Вживання цього продукту порушує обмін речовин і підвищує рівень холестерину в організмі, а особливо це стосується тих людей, у яких до цього був підвищений цей показник.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама