Які симптоми алергії на тополю бувають у дітей та дорослих – лікування та запобіжні заходи

тополиний пух і дівчинка, що чхає

Алергія на тополиний пух – це те, як реагує імунна система людини на дрібні пухнасті волокна, які виділяють тополі. Алергія загострюється під час цвітіння тополь, найчастіше її відчувають мешканці великих міст навесні. Згідно з офіційними даними, на цю недугу страждають близько 30% населення.

Поширені симптоми при алергії на тополиний пух

Найчастіше алергія може викликати різні симптоми, які мають широкий діапазон стану від незначних до найважчих, що потребують якісного медичного лікування.

Зазвичай людина відчуває нежить, який супроводжується закладеністю носа, свербінням та чханням. Залежно від індивідуальних особливостей організму деякі люди відчувають шкірні висипання, почервоніння та свербіж шкіри, а також поява алергічного кон’юнктивіту – запалення слизової оболонки очей.

При симптомах середньої тяжкості пух може викликати проблеми з диханням, такі як кашель, затримка дихання та навіть астматичні напади. У деяких випадках розвивається головний біль, з’являється втома і дратівливість.

Запобіжні заходи

Щоб уникнути симптомів алергії на тополиний пух, необхідно заздалегідь вжити запобіжних заходів. Коли місто наповнюється тополиним пухом, слід уникати тривалих прогулянок. Якщо ви все ж таки змушені знаходитися на вулиці, рекомендується носити маску або використовувати засоби захисту очей.

Нижче наведено додаткові поради, які допоможуть знизити вплив алергенів на організм:

  • Повітря містить найвищу концентрацію тополиного пуху та пилку в період з 11 ранку до 18 години вечора. Особливо концентрація алергену підвищується у суху та вітряну погоду. Людям, які страждають на алергію, не рекомендується виходити з дому в цей час.
  • У квартирі або в будинку кожен день проводити вологе прибирання, провітрювати, подбати про те, щоб у житло надходило достатньо природного сонячного світла, яке має бактерицидний ефект.
  • Необхідно мінімізувати кількість предметів у будинку, які збирають на собі велику кількість пилу, закривати вікна москітною сіткою або вологою марлею, щоб пух не потрапляв у будинок.

За наявності алергії на пух тополиний необхідно звернутися до лікаря, який проведе тестування на алерген і призначить відповідне лікування. Зазвичай це антигістамінні препарати та препарати глюкокортикостероїдів, які допоможуть впоратися із симптомами алергії та покращити якість життя. У більш важких випадках знадобиться застосування імунотерапії, яка дозволить послабити реакцію імунної системи на алерген та зменшити симптоми алергії.

Крім того, можливо потрібно буде змінити спосіб життя, харчування та побутові умови, щоб мінімізувати контакт з тим, що провокує неадекватну реакцію організму.

Алергія на тополиний пух – у чому причина?

Тривалий час вважалося, що алергію на весняний пух викликає лише тополя. Але сьогодні стало відомо, що тополиний пух не є алергеном сам собою: реакцію викликає і пилок, що виділяється деревом під час цвітіння.

Також разом з пухом розносяться й інші алергени, з інших квіток, що сприяє появі алергічної реакції. Попри те, що пух викликає подразнення очей, сам по собі він не становить небезпеки.

Алергія на тополиний пух у дитини

У дітей алергія на тополиний пух часто зустрічається. Пух тополі викликає алергічну реакцію у багатьох дітей, які страждають на атопічний дерматит або астму. В основному алергічна реакція розвивається на пилок, який може бути разом з пухом. При контакті з алергенами у дітей з’являються різні симптоми:

  • висипання на шкірі;
  • свербіж;
  • нежить;
  • кашель;
  • утруднене дихання.

У важких випадках відбувається навіть анафілактичний шок.

Якщо у вашої дитини спостерігаються симптоми алергії на тополиний пух, необхідно негайно звернутися до педіатра або алерголога. Лікар проведе обстеження, встановить діагноз та запропонує ефективне лікування.

Лікування та запобіжні заходи для запобігання контакту дитини з тополиним пухом, такі ж як і для дорослих. Точне дозування встановлює лікар.

Препарати, які призначають при алергії на тополиний пух

  1. Антигістамінні засоби. Вони допомагають знизити рівень гістаміну в організмі, який викликає більшість симптомів алергії, включаючи свербіж, почервоніння та набряк шкіри. Антигістамінні препарати зазвичай доступні у вигляді таблеток, капсул, сиропів та кремів.
  2. Креми та мазі для зовнішнього застосування. Допомагають зменшити свербіж, почервоніння та набряк шкіри. До них відносяться глюкокортикостероїдні креми, які застосовують для усунення симптомів алергії на шкірі, а також протизапальні креми.
  3. Інгалятори. Полегшують симптоми алергії, такі як утруднене дихання, кашель та проблеми з носом.

Крім того, важливо розуміти, що необхідно уникати контакту з алергенами та вживати запобіжних заходів, щоб знизити ризик виникнення алергічної реакції. Завжди слід обговорювати прийом препаратів з лікарем, щоб переконатися, що вони підходять для вашої дитини й не викликають побічних ефектів.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама