5 побічних ефектів насіння льону

5 побічних ефектів насіння льону

Насіння льону багате на поживні речовини та корисне для здоров’я. Завдяки омега-3 жирним кислотам і антиоксидантам, що містяться в них, знижують ризик запалення в організм. Поліпшують травлення, контролюють апетит, уповільнюють ризик розвитку остеопорозу та старіння клітин. Однак це корисне насіння також має побічні ефекти.

1. Підсилюють запальні процеси

Омега-3 жирні кислоти є ідеальним протизапальним засобом. Однак, крім них, лляне насіння містить також інші поживні речовини та активні інгредієнти. У разі перебільшення дозування можуть посилити запальні процеси організму.

2. Зменшують ймовірність зачаття

Насіння льону має естрогеноподібну дію, яка може порушити гормональний баланс жінки. Багато пацієнток, які страждають від полікістозу яєчників, зазначали, що після надмірного споживання насіння льону у них розвинулися такі серйозні захворювання матки, як фіброматоз та рак.

3. Викликають діарею

Насіння льону багате на клітковину, яка викликає тривале почуття ситості. Однак висока кількість клітковини може викликати біль у шлунку, діарею та здуття живота.

4. Провокують кишкову непрохідність

Лляне насіння може створювати кишкові оклюзії, особливо у пацієнтів, які страждають на склеродермію. Тому їх завжди треба споживати подрібненими та запивати великою кількістю води.

5. Знижують ефективність ліків

Високий вміст клітковини в насінні льону може уповільнити засвоєння деяких ліків, у тому числі препаратів для зниження рівня цукру в крові, що може бути небезпечним для хворих на діабет. Клітковина може зв’язуватися з лікарськими речовинами у шлунку та кишечнику, уповільнюючи їх поглинання у кровотоку та знижуючи їх ефективність.

Експерти рекомендують щодня споживати не більше 6 ч. л. льону. Тим, хто страждає на хронічні захворювання, слід попередньо проконсультуватися з лікарем, перш ніж ввести лляне насіння у свій раціон.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама