5 симптомів, які вказують на ранній розвиток розсіяного склерозу

5 симптомів, які вказують на ранній розвиток розсіяного склерозу

Розсіяний склероз (РС) зазвичай діагностується віком від 20 до 40 років. Це аутоімунне захворювання характеризується порушенням імунної системи, при якому вона атакує мієлін — оболонку, що захищає нерви у центральній нервовій системі (ЦНС).

Немає ліків, які виліковують розсіяний склероз. Але є препарати, які допомагають зменшити частоту та тяжкість загострень та знизити інтенсивність симптомів. Прогресування захворювання можна сповільнити, якщо вчасно помітити ранні симптоми. Ось деякі з них.

1. Проблеми з координацією руху

Проблеми з рівновагою та запамороченням поширені серед пацієнтів із розсіяним склерозом. Вони можуть спричинити труднощі при ходьбі та проблеми з координацією.

2. Поколювання та оніміння

Поколювання та оніміння в руках, ногах, пальцях та обличчі є попереджувальними ознаками розсіяного склерозу. Спочатку симптоми слабо виражені, тому легко ігнорувати. Згодом недуги посилюються.

3. М’язова скутість та судоми

На ранній стадії захворювання з’являються характерні болючі м’язові судоми, особливо в ногах. Це один із перших симптомів захворювання, який спостерігається у 50% пацієнтів. Також виникає відчуття м’язової скутості.

4. Погіршення зору

Погіршення зору є одним із перших симптомів розсіяного склерозу. На жаль, на нього рідко звертають увагу, пов’язуючи його появу з віком або тривалою роботою перед комп’ютером. При розсіяному склерозі погіршення зору спричинене запаленням зорового нерва. Двоїння в очах, помутніння зору, біль при погляді вгору або порушення зору зеленого та червоного кольорів є тривожними ознаками.

5. Проблеми з сечовим міхуром та кишківником 

За оцінками лікарів, 80% пацієнтів із розсіяним склерозом мають проблеми із сечовим міхуром. У них можуть бути підвищена частота сечовипускання, тиск на сечовий міхур, неможливість повного його спорожнення, нічне сечовипускання або так звана ніктурія. Проблеми з кишківником, такі як діарея та запор, зустрічаються рідше, але часта діарея та запор є одним із симптомів розсіяного склерозу.

Ці проблеми можуть бути викликані дисфункцією нервової системи, пов’язаної з РС, яка контролює сечовий міхур та кишківник. Важливо обговорити будь-які проблеми з сечовим міхуром та кишківником з лікарем, оскільки існують різні стратегії лікування та управління, які можуть допомогти покращити ці симптоми та якість життя пацієнта.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама