Алкоголь руйнує тканини рота та викликає розвиток раку

Алкоголь руйнує тканини рота та викликає розвиток раку

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) вважають, що споживання спиртних напоїв збільшує ризик розвитку раку грудей у жінок, а також раку печінки, стравоходу, кишківника та прямої кишки, підшлункової залози. Як відомо, аналогічну дію викликає і нікотин.

Вчені Університетської лікарні Саутгемптона NHS Foundation Trust (Великобританія) спробували дізнатися, якій кількості цигарок відповідає одна пляшка вина, яка містить близько 80 грамів чистого спирту.

Згідно зі статистикою, серед чоловіків, які не курять, але щотижня випивають пляшку вина, ризик розвитку раку вищий на 1%, ніж в інших, а у жінок — на 1,4%. Цей ризик можна порівняти для чоловіків із десятьма викуреними сигаретами на тиждень, а для жінок — із п’ятьма. При цьому у жінок зростає ризик розвитку молочної залози.

На думку вчених, на утворення пухлин впливають три основні фактори: ушкодження клітин, гормональні зміни та зміни в клітинах рота та горла. Розглянемо кожен із них.

Три фактори ризику

1. Пошкодження клітин. Коли ми п’ємо алкоголь, активна молекула ацетальдегід вступає в реакцію з білками, що спричиняє пошкодження клітин та призводить до утворення пухлин.

2. Гормональні зміни. Алкоголь може підвищити рівень певних гормонів, таких як естроген та інсулін. Вони можуть змусити клітини ділитися частіше, що може призвести до розвитку ракових клітин.

3. Зміни у клітинах рота та горла. Алкоголь змушує клітини в роті та горлі поглинати шкідливі хімічні речовини. Це полегшує проникнення канцерогенів (наприклад, виявлених у сигаретному димі) та заподіяння шкоди.

Ефекти алкоголю на рак можуть залежати від багатьох факторів, включаючи загальне здоров’я та генетичні фактори. Важливо пам’ятати, що помірне споживання алкоголю пов’язане з нижчим ризиком розвитку раку та покращенням здоров’я. Тому лікарі рекомендують обмежити його споживання, а від куріння цигарок відмовитися.

Результати дослідження опубліковані у журналі BMC Public Health («ВМС Громадська охорона здоров’я»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама