Антибіотики можуть погіршити мікробіом кишківника: експерти

Антибіотики можуть погіршити мікробіом кишківника: експерти

У 1928 році британський бактеріолог Олександр Флемінг у 1928 році виявив, що цвілеподібні гриби Penicillium notatum виробляють речовину, яка вбиває або уповільнює зростання бактерій. Застосування пеніциліну допомогло зменшити смертність від інфекційних захворювань удесятеро. З того часу антибіотики широко використовуються в медицині. Однак приймання деяких із них негативно впливає на мікробіом кишківника, вважають вчені університету Мічигану (США).

Як терапія впливає на мікробіом

Дослідники вважають, що нормальна терапія може ненавмисно нашкодити пацієнтам. Адже введення антибіотиків, які борються з анаеробними бактеріями, дуже впливає на мікробіом кишківника. А це може бути небезпечно для тяжкохворих.

— Мікробіом кишківника відповідає за метаболізм та імунітет. І коли пацієнтам призначають антибіотики проти анаеробних бактерій, то несвідомо порушують його роботу. А позбавлення кишківника «хороших» бактерій може сприяти погіршенню клінічних результатів, — сказав старший автор дослідження, доцент кафедри пульмонології та інтенсивної терапії Роберт Діксон, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Діксон зазначив, що у відділеннях інтенсивної терапії поширена практика раннього введення антибіотиків проти анаеробних бактерій тяжкохворим. Близько 2267 із 3032 пацієнтів, за якими спостерігали фахівці, отримували таке лікування.

Побічні ефекти дуже небезпечні

На думку експертів, вплив антибіотиків на мікробіом кишківника на пацієнтів не є однорідним. Але ті, хто отримував антианаболічні антибіотики, почувалися набагато гірше.

Вчені порівняли результати лікування 116 пацієнтів зі змінами мікробіоти кишківника. І виявили, що запровадження антибіотиків проти анаеробних бактерій на ранніх стадіях госпіталізації погіршувало ефективність лікування.

Крім того, пацієнти, які отримували антианаеробні антибіотики, мали знижену початкову щільність кишкових бактерій, що викликало підвищене розширення та домінування мікробіоми Enterobacteriaceae (Ентеробактерій). Це провокує розвиток інфекційних захворювань нирок та сечовивідних шляхів, таких як гострий пієлонефрит. І підтверджує шкідливість впливу цієї групи антибіотиків на кишкові бактерії.

— Ніхто не хоче відмовляти у наданні антибіотиків пацієнтам із небезпечними для життя інфекціями. Але наше дослідження підтверджує, що ризик передозування антибіотиками є небезпечним для хворих, — зазначив співавтор дослідження Ріші Чандеррадж.

Розуміння ризиків та вигод від використання антибіотиків є важливим для ефективного управління бактеріальними інфекціями. Передозування антибіотиками може призвести до серйозних наслідків, таких як розвиток резистентності бактерій до препаратів, алергічні реакції та дисбіоз кишківника. Тому так важливо застосовувати їх з обережністю лише у випадках крайньої необхідності.

Результати дослідження опубліковано в European Respiratory Journal (Європейський респіраторний журнал).

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама