Антидепресанти знижують ризик розвитку діабету ІІ типу та гіпертонії, але можуть викликати серцевий напад

Антидепресанти знижують ризик розвитку діабету ІІ типу та гіпертонії, але можуть викликати серцевий напад

Антидепресанти призначені для лікування депресії та інших психічних розладів. Вони впливають на рівень нейротрансмітерів — серотоніну, норадреналіну та дофаміну — у мозку, що сприяє стабілізації настрою. Крім цього, антидепресанти мають побічні ефекти як позитивні, так і негативні.

Вчені Бристольського університету (Великобританія) довели, що тривале використання антидепресантів збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, але при цьому знижують ризик появи гіпертонії та діабету ІІ типу. 

Згідно зі статистикою, люди, які приймають звичайні антидепресанти, відомі як селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС), такі як циталопрам, сертралін, флуоксетин і пароксетин, схильні до ризику серцево-судинних захворювань на 34% частіше, ніж ті, хто не приймає ці таблетки.

При цьому вони підвищують ризик смерті від серцевих захворювань до 87%, а ризик передчасної смертності з будь-якої причини за десять років збільшується до 73%.

СІЗЗС є найбільш поширеною формою антидепресантів, але є й інші типи препаратів, такі як міртазапін, венлафаксин, дулоксетин та тразодон. Тривале їх застосування вдвічі збільшує ризик смертності від будь-якої причини, а ризик розвитку серцевих захворювань — на 86%.

Незважаючи на те, що антидепресанти мають такі небезпечні ускладнення, вони, на думку англійських фахівців, знижують ризик розвитку діабету ІІ типу та гіпертонії на 32% та 23% відповідно.

— Антидепресанти, й особливо СІЗЗС, можуть мати хороший короткостроковий профіль безпеки, але пов’язані з довгостроковими несприятливими наслідками, — сказав керівник дослідження, лікар Наріндер Бансал, цитує портал Green Me.

При цьому він зазначив, що не можна припиняти приймати ліки раптово, це може спричинити несприятливі наслідки. Тому спершу слід проконсультуватися з лікарем.

Експерт вважає, що тривале використання антидепресантів може бути рекомендовано у разі депресії, що рецидивує, чи інших хронічних психічних розладів. Лікування депресії, що рецидивує, часто включає як фармакотерапію, так і психотерапію, яка може бути важливою частиною комплексного підходу до управління цим психічним захворюванням.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама