Аспірин може бути корисним людям старше 40 років: вчені

Аспірин може бути корисним людям старше 40 років: вчені

Аспірин — це протизапальний препарат, чинною речовиною якого є ацетилсаліцилова кислота (АСК). Він використовується для полегшення болю, зниження запалення та лікування лихоманки. Аспірин також застосовується в кардіології як антитромбоцитарний засіб для запобігання утворенню згустків крові.

Основним механізмом дії аспірину є інгібування циклооксигенази — ферменту, відповідального за утворення простагландинів, речовин, які беруть участь у процесах запалення, болю та регуляції температури. Крім того, аспірин може зменшувати згортання крові шляхом придушення агрегації тромбоцитів.

Аспірин призначають

Після інфаркту міокарда як антитромбоцитарну терапію для запобігання повторним серцевим подіям.

Після ішемічного інсульту, викликаного судинним тромбом, аспірин може бути також приписаний для запобігання повторним інсультам.

Проте вчені попереджають, що аспірин навіть у малих дозах може спричинити шлунково-кишкову кровотечу або збільшити виразкову хворобу шлунка.

Експерти з Цільової групи з профілактичних послуг США рекомендують людям старше 60 років, у яких не було серцевого нападу або інсульту, проконсультуватися з лікарем, перш ніж регулярно приймати ці ліки. Було встановлено, що у людей похилого віку ризик розвитку кровотеч вищий, ніж можлива користь від прийняття ацетилсаліцилової кислоти. 

Водночас вперше було виявлено, що аспірин може бути корисним людям старше 40 років, які не мають станів, що підвищують ризик розвитку кровотеч. Регулярне прийняття аспірину допомагає хворим, які страждають на гіпертонію, ожиріння, високий рівень холестерину в крові та інші захворювання, що підвищують ризик розвитку серцевого нападу або інсульту. 

Аспірин може мати побічні ефекти, включаючи ризик кровотеч, особливо у людей з порушеннями зсідання крові або проблемами зі шлунково-кишковим трактом. Перед початком його приймання слід консультуватися з лікарем, щоб уточнити дозування та оцінити можливі ризики у кожному конкретному випадку.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама