Дефіцит сну в юності вдвічі збільшує ризик розвитку розсіяного склерозу: вчені

Дефіцит сну в юності вдвічі збільшує ризик розвитку розсіяного склерозу: вчені

Розсіяний склероз (РС) — це хронічне захворювання центральної нервової системи, що впливає на роботу головного та спинного мозку. Це може викликати слабкість м’язів та порушення координації, погіршення мови, втрату зору, слабкість.

Причини розвитку розсіяного склерозу

  • Генетика;
  • імунологічні порушення;
  • вірусні інфекції;
  • екологія;
  • спосіб життя.

Сон для здоров’я

Вчені Стокгольмського університету (Швеція) проаналізували 2075 осіб із розсіяним склерозом (РС), у яких він був діагностований у 43 роки, та 3164 здорових людей. Експерти не лише вивчили кількість та якість сну, але й взяли до уваги інші фактори ризику розсіяного склерозу, такі як куріння, надмірна вага, вірусна інфекція Епштейна-Барра, дефіцит вітаміну D.

Виявилося, що в учасників, які у віці 15–19 років спали менш як 7 годин, ризик розвитку РС був на 40% вищим, ніж серед тих, хто спав 7–9 годин на добу. Учасники, які повідомили про погану якість сну в цьому віці, були на 50% схильними до розвитку розсіяного склерозу. При цьому люди, які спали понад 9 годин, не наражалися на ризик.

— Достатній сон, необхідний для правильного функціонування імунної системи, може запобігти розвитку розсіяного склерозу, — наголошує керівник дослідження, доктор Торбьорн Окерштедт.

Дотримуйтесь гігієни нічного відпочинку

Дослідження шведських вчених підтверджують і колеги з медичної школи Макговерна в Х’юстоні (США).

— Підлітки повинні дотримуватись правил гігієни сну, щоб достатньо відпочивати щоночі. Для них важливо підтримувати регулярний графік сну, спати щонайменше 8 годин на добу, провітрювати спальню. Виконання цих простих дій може знизити ризик розвитку розсіяного склерозу у дорослому віці, — каже лікар-сомнолог Том Грінспен, пише портал Poradnik Zdrowie.

Дотримання правил гігієни сну, таких як режим, достатня тривалість сну та комфортні умови у спальні, є важливим для підтримки загального здоров’я та добробуту підлітків. Це допоможе їм відчувати себе бадьоріше та енергійніше протягом дня, а також покращити їхню концентрацію, навчальну успішність та психічне здоров’я.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама