Дієтолог пояснив, скільки може зберігати варений рис

Дієтолог пояснив, скільки може зберігати варений рис

Рис містить вуглеводи, білки, вітаміни групи В, мінерали, такі як залізо та магній, та дієтичні волокна. Крім того, рис є низькокалорійним продуктом і не містить глютену, що робить його ідеальним продуктом для людей, які дотримуються дієт.

Однак варений рис є ідеальним живильним середовищем для воскових бактерій (Bacillus cereus). Вони розвиваються протягом двох годин при температурі 25–35°C і можуть стати причиною важкого харчового отруєння. Зазвичай симптоми слабкі та тривають не більше 10 годин. У маленьких дітей вони можуть спричинити зневоднення.

— Після варіння не залишайте рис надовго за кімнатної температури. Інакше від бактерій, які розвинуться там, неможливо буде позбутися, навіть при розігріванні страви. Такий рис можна тільки викинути, — пояснює дієтолог Міхал Вжосек, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Щоб запобігти ризику отруєння, лікар рекомендує зберігати приготовлений рис у холодильнику при температурі нижче 4°C і вживати його протягом одного-двох днів після приготування. Якщо рис залишився при кімнатній температурі понад 2 години, його слід викинути.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама