Дієтолог пояснив, скільки може зберігати варений рис
Рис містить вуглеводи, білки, вітаміни групи В, мінерали, такі як залізо та магній, та дієтичні волокна. Крім того, рис є низькокалорійним продуктом і не містить глютену, що робить його ідеальним продуктом для людей, які дотримуються дієт.
Однак варений рис є ідеальним живильним середовищем для воскових бактерій (Bacillus cereus). Вони розвиваються протягом двох годин при температурі 25–35°C і можуть стати причиною важкого харчового отруєння. Зазвичай симптоми слабкі та тривають не більше 10 годин. У маленьких дітей вони можуть спричинити зневоднення.
— Після варіння не залишайте рис надовго за кімнатної температури. Інакше від бактерій, які розвинуться там, неможливо буде позбутися, навіть при розігріванні страви. Такий рис можна тільки викинути, — пояснює дієтолог Міхал Вжосек, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Щоб запобігти ризику отруєння, лікар рекомендує зберігати приготовлений рис у холодильнику при температурі нижче 4°C і вживати його протягом одного-двох днів після приготування. Якщо рис залишився при кімнатній температурі понад 2 години, його слід викинути.