Дієтолог пояснив, чому не слід відмовлятися від м’ясних та молочних продуктів

Дієтолог пояснив, чому не слід відмовлятися від м'ясних та молочних продуктів

Дослідження показують, що популярна рослинна дієта може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету та деяких видів раку. Вона також може сприяти зниженню рівня холестерину та кров’яного тиску.

Однак при переході на вегетаріанське або веганське харчування важливо стежити за тим, щоб організм отримував достатню кількість білка, заліза, кальцію, вітамінів B12 та D, омега-3 жирних кислот та інших важливих поживних речовин. Недостатнє споживання цих елементів може спричинити проблеми зі здоров’ям.

Викликає дефіцит кальцію

Фонд «Відкрите суспільство» у рамках пілотної програми Європейського глобального «Зелений новий курс» щодо боротьби зі зміною клімату хочуть, щоб люди скоротили споживання м’яса до 16 кг на рік та молочних продуктів — до 90 кг на рік. За задумом вчених, ці продукти мають бути повністю виключені з раціону людини. Проте фахівці протестують проти такої дієти.

— Низькобілкове харчування є небезпечним, оскільки порушує кальцієво-фосфорний обмін. Це може призвести до декальцинації кісток. Адже після порушення іонного гомеостазу організм забиратиме кальцій із власних кісток, щоб заповнити його дефіцит, — пояснює дієтолог Дитячої клінічної лікарні Полікарпа Брудзинського у Варшаві (Польща) Пауліна Гриз.

Можна заповнити дефіцит кальцію завдяки горіхам, бобам або різному насінню. Проте, на думку експерта, це складно і потребує великих знань.

У групі ризику — жінки та діти

— Дефіцит кальцію небезпечний, особливо для дітей та жінок у період менопаузи, — наголошує Пауліна Гриз.

Як пояснює дієтолог, відсутність м’ясних та молочних продуктів у раціоні жінок підвищується ризик розвитку остеопорозу, а у дітей — уповільнення зростання.

— Доросла людина потребує 1200 мг кальцію на добу, а дитина — 800 мг. Харчові добавки викликають відкладення кальцію в судинах, що спричиняє їх жорсткість і становить загрозу для серцево-судинної системи, — наголошує експерт, передає Radio ZET.

Перед зміною раціону слід проконсультуватися з лікарем, який допоможе скласти збалансований план харчування. Він допоможе задовольнити харчові потреби та підтримати здоров’я.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама