Експерти пояснили, чому не потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

Експерти пояснили, чому не потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

Після перенесеної коронавірусної інфекції імунна система організму утворює антитіла, спрямовані проти вірусу SARS-CoV-2. Згодом знижується імунітет, тому вчені рекомендують вакцинуватися. Проте експерти Науково-дослідного інституту Альтамедика (Італія) вважають, що в цьому немає потреби.

— Людина, яка перехворіла, може знову заразитися, але не захворіти. Жоден пацієнт, який переніс коронавірусну інфекцію, жодного разу не опинився в реанімаційному відділенні через COVID-19, — розповів керівник дослідження, професор Клаудіо Джорландіно в інтерв’ю порталу La Repubblica.

Фахівці провели дослідження за допомогою унікального методу — проточної цитометрії на пам’яті В-лімфоцити. Виявилося, що імунологічна пам’ять SARS-CoV-2 зберігається протягом тривалого часу, невизначено довго.

— Під час інфекції В-лімфоцити готові до реактивації одразу, коли вони вступають у контакт із вірусом. Вони перетворюються на плазматичні клітини, які потім генерують специфічні антитіла. Природний імунітет набагато вищий у порівнянні з вакциною. Вона активна лише проти частини вірусу, спайкового білка, у той час як природні антитіла активні проти всього вірусу і не бояться його варіантів, — зазначив вчений.

Експерт вважає, що вакцинування другою бустерною дозою марно. І тим самим спростовує ранні дослідження, згідно з якими пацієнти, які перехворіли на коронавірус, також потребують вакцинації.

Дослідження у цій галузі тривають. Люди, які перенесли COVID-19, можуть зробити вакцинацію для посилення імунної відповіді та захисту від вірусу. Крім того, дотримання профілактичних заходів, таких як носіння масок та дотримання соціальної дистанції, дозволяє не допустити інфікування вірусом.

Дослідження було на конгресі Італійського суспільства генетики людини.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама