Експерти розповіли, чим небезпечний дефіцит сну

Експерти розповіли, чим небезпечний дефіцит сну

Дослідження, проведені в різних країнах, показали, що люди, які сплять менш ніж 6 годин на добу, частіше за інших схильні до розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інфаркт міокарда та інсульт. Також недостатній сон може збільшити ризик розвитку діабету ІІ типу через порушення метаболізму глюкози та зниження чутливості до інсуліну. Ці хронічні захворювання скорочують тривалість життя.

Тривожна статистика

Відповідно до рекомендацій Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), повноцінний сон повинен тривати щонайменше сім годин щоночі. Проте третина американців зізнаються, що сплять менше, через що почуваються постійно розбитими.

Фахівці Гарвардського медичного центру Beth Israel Deaconess (США) проаналізували, наскільки звички впливають на тривалість життя. Їхній аналіз є унікальним, оскільки раніше проведені дослідження розглядали лише тривалість сну на здоров’я людини.

Експерти протягом п’яти років, з 2013 по 2018 рік, вивчили дані 172 320 осіб, середній вік яких становив 50 років. А потім порівняли з записами Національного щодо індексу смертності. За час експерименту померла 8681 людина. Близько 2610 смертей (30%) були спричинені серцево-судинними захворюваннями, 2052 (24%) були пов’язані з онкологією та 4019 (46%) — іншими причинами.

Міцний сон — запорука здоров’я

Вчені запропонували всім добровольцям відповісти на запитання тесту, щоб зрозуміти, чи дотримуються вони гігієни сну.

5 правильних корисних звичок сну

  • Повноцінний сон, тривалістю не менше восьми годин на добу;
  • відсутність труднощів із засипанням понад двох ночей на тиждень;
  • відсутність проблем зі сном понад двох разів на тиждень;
  • відмова від снодійних засобів;
  • гарне самопочуття після пробудження не менше п’яти днів на тиждень

За кожну позитивну відповідь учасникам присвоювався один бал.

Як показали результати тесту, ті учасники, які ствердно відповідали на всі п’ять питань, були схильні до передчасної смертності з будь-якої причини на 30% менше.

  • Ті, хто не мав проблем зі сном, рідше вмирали від серцево-судинних захворювань на 21%, від онкології — на 19% та від будь-яких інших станів, включаючи хворобу Паркінсона та деменцію, — на 40%.
  • Вплив досягнення всіх п’яти показників сну був більшим для чоловіків, ніж для жінок. Тож якщо тривалість життя жінок збільшувалася на 2,4 року, то чоловіків — на 4,7 року.

Для зниження ризику передчасної смертності та підтримки загального здоров’я важливо спати 7–9 годин на добу для підтримки здоров’я. Ознаки недостатнього сну, такі як почуття сонливості протягом дня, погіршення концентрації та настрою, мають розглядатися як небезпечний симптом. Він вимагає перегляду режиму сну та консультації з лікарем.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама