Кава запобігає розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки

Кава запобігає розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки

Неалкогольна жирова хвороба печінки (НЖБП) призводить до того, що в клітинах печінки накопичується жир, що може спричинити цироз і навіть рак печінки. НЗШП часто асоціюється з ожирінням, цукровим діабетом ІІ типу, підвищеним рівнем холестерину та метаболічним синдромом. Вона може виникнути через неправильний спосіб життя, включаючи калорійне харчування, нестачу фізичної активності, а також генетичних та навколишніх факторів.

Дослідження португальських вчених Університету Коїмбри (Португалія) показало, що кофеїн, поліфеноли та інші натуральні інгредієнти, що містяться в каві, можуть зменшити прояви НАЖБП у людей із зайвою вагою та діабетом ІІ типу.

Експерти обстежили 156 людей середнього віку, які мали зайву вагу. 98 з них страждали від діабету ІІ типу. Усі вони через 24 години після випитої кави здали аналізи сечі. Це дозволило вченим визначити рівень метаболітів кофеїну та інших компонентів, які утворюються під час розщеплення кави організмом.

Виявилося, що ті учасники експерименту, які споживали більше кави, мали здоровішу печінку. Ті, хто мав вищий рівень кофеїну, з меншою ймовірністю піддавалися розвитку фіброзу печінки. Водночас вищі рівні інгредієнтів кави без кофеїну були пов’язані з нижчими показниками індексу стеатозу печінки.

Дослідження показало, що інші компоненти кави, у тому числі поліфеноли, знижують окислювальний стрес у печінці. Це зменшує ризик розвитку фіброзу печінки та покращує глюкозний гомеостаз як у здорових, так і у тих, хто має зайву вагу.

За словами старшого наукового співробітника, Джона Гріффіта, споживання кофеїну знижує ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки у людей із надмірною вагою та хворих на діабет.

Кофеїн, який є основною активною речовиною в каві, а також його метаболіти, можуть позитивно впливати на печінку. Вони зменшують накопичення жиру в печінці, покращують інсулінову чутливість та знижують рівень запалення, що своєю чергою сприяє запобіганню та зменшенню тяжкості перебігу НЗШП.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама