Кокосовий цукор може бути корисним для хворих на цукровий діабет: вчені
Дослідження показують, що кокосовий цукор має нижчий глікемічний індекс у порівнянні зі звичайним цукром, що може бути корисним для людей, які страждають на цукровий діабет.
На вигляд і смак кокосовий цукор нагадує очеретяний. Він містить вітаміни В і С, кальцій, калій, залізо, а також флавоноїди та природні нітрати, які допомагають покращити стан судин.
Вчені провели дослідження за участю 55-річних добровольців. Протягом двох місяців половина з них щодня приймали добавки кокосового цукру, інші — плацебо. До та після експерименту у всіх виміряли серцебиття у стані спокою, кров’яний тиск, визначили рівень холестерину в крові та запальні маркери.
Ті, хто приймав добавку кокосового цукру, мали нижчий систолічний артеріальний тиск. Зниження тиску в сонній артерії не спостерігалося, але зменшилася її жорсткість. А ось маркери запалення та окислювального стресу не змінилися.
На думку експертів, добавки кокосового цукру знижують кров’яний тиск і жорсткість артерій. Це говорить про те, що в майбутньому цей підсолоджувач може використовуватися для лікування вікових дисфункцій та серцево-судинних захворювань.
Також важливо дотримуватись здорового способу життя, який передбачає регулярні фізичні вправи, здорове харчування, відмову від куріння. Вони знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Результати дослідження були опубліковані в Journal of Applied Physiology («Журнал прикладної фізіології»).