Лікар пояснив, чим небезпечне тривале приймання парацетамолу

Лікар пояснив, чим небезпечне тривале приймання парацетамолу

Парацетамол, або ацетамінофен, — це один з поширених лікарських засобів, що використовуються для полегшення головного болю, включаючи мігрень та звичайні напружені болі.

Парацетамол діє як анальгетик (знеболювальний засіб) та антипіретик (протизапальний засіб), допомагаючи знизити біль та зменшити підвищення температури тіла. Він часто рекомендується для лікування легкого або помірного головного болю, особливо якщо причина болю не пов’язана із серйозними захворюваннями.

— Основне застосування парацетамолу полягає у придушенні болю низької та середньої інтенсивності. Він не викликає звикання. Але ці ліки не слід використовувати постійно у високих дозах, оскільки це може спричинити пошкодження печінки, — розповідає лікар Люблінського медичного університету (Польща) Сара Яновська, цитує портал Medonet.

Максимальна разова доза парацетамолу становить 1000 мг (1 г), тобто дві таблетки 500 мг. Цю кількість ліків необхідно прийняти у разі нападу мігрені. Найкраще приймати знеболювальне з появою перших симптомів. Максимальна добова доза парацетамолу становить 4000 мг (4 г), однак у разі тривалого застосування вона не повинна перевищувати 2,5 г на добу (5 таблеток по 500 мг). Препарат слід приймати з чотиригодинними перервами.

Парацетамол і ібупрофен є стандартними препаратами, що використовуються для придушення мігрені. Існує також група препаратів, які називають триптанами. Це препарати, розроблені для боротьби з нападами мігрені у пацієнтів, у яких застосування інших знеболювальних препаратів виявилося неефективним.

Триптани не тільки зменшують біль, а й нудоту та фотофобії. Тому ліки, що їх містять, вважаються найефективнішими.

Якщо головний біль стає хронічним або регулярно виникає, важливо звернутися до лікаря для діагностики та подальшого лікування. Тривале та регулярне використання парацетамолу без консультації лікаря також не рекомендується.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама